Πρόοδος σημειώθηκε στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, μετά τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες.
Η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ μάλιστα κατέγραψε αυτή την αισιοδοξία, καθώς ανέφερε ότι «Εμείς τελειώσαμε, ο λόγος στους πρωθυπουργούς», ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου… χαμήλωσε τους τόνους ζητώντας ψυχραιμία και υπομονή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 28ης Ιουνίου.
Τα σημεία «κλειδιά» παραμένουν η αποδοχή του erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, με τα Σκόπια να δέχονται διπλωματικές πιέσεις για να βρουν άμεση λύση και να κάνουν το πρώτο βήμα προς την λύση. Μάλιστα, σήμερα και το Βερολίνο (μετά τις ΗΠΑ) επίσημα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ το έκανε ξεκάθαρο ζητώντας να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές «Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας».
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα μαζί με το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Την Τρίτη θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις των εμπειρογνωμόνων πάνω σε τεχνικά θέματα, ενώ η η επόμενη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (ο Ντιμιτρόφ είπε ότι θα γίνει εντός εβδομάδας) θα καθορίσει και το πλαίσιο της συμφωνίας. Μια συμφωνία που όταν επέλθει, θα επικυρωθεί στις Πρέσπες (εκεί όπου υπάρχει το περίφημο «τριεθνές», καθώς η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα «βρέχουν» τρεις χώρες: την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Αλβανία). Ωστόσο, μέχρι αν φτάσουμε στις Πρέσπες και στις υπογραφές ο δρόμος είναι ακόμη… μακρύς.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έχει ως εξής:
- Η συμφωνία θα πάει στην Βουλή των Σκοπίων. Εκεί ο Ζάεφ θέλει απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία και έχει.
- Η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να πει το «ναι» στην ένταξη των Σκοπίων υπό προϋποθέσεις (δηλαδή, την συνταγματική αναθεώρηση).
- Στις 28-29 Ιουνίου θα κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ στη Σύνοδο Κορυφής για να λάβει επίσημα πια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
- Στις 11-12 Ιουλίου θα λάβουν τα Σκόπια επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
- Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ο Ζάεφ θέλει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει ότι η χώρα του αποδέχεται το πλαίσιο συμφωνίας.
- Θα ζητήσει ο Ζόραν Ζάεφ από την Βουλή την πλειοψηφία 2/3 για να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση. Με τα τωρινά δεδομένα δεν έχει τα 2/3 ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
- Η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων θα έρθει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση.