«Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται,
προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης». Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έδειξε το δρόμο για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Διανέοσις στη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Καραμούζης παραδέχθηκε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας παραμένει σήμερα καχύποπτο για τη χρησιμότητα και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει επηρεαστεί κυρίως από την ταύτιση των μεταρρυθμίσεων, με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, την οικονομική δυσπραγία και τις συμπεριφορές κάποιων επιχειρηματιών που επέρριψαν το κόστος της κρίσης στους εργαζομένους, τις Τράπεζες και τους φορολογούμενους, ενώ οι ίδιοι διατήρησαν την προσωπική τους περιουσία. Ποιο είναι το ζητούμενο; Μια σύμπραξη δυνάμεων που θα περιλαμβάνει και άνεργους, χαμηλόμισθους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, στελέχη επιχειρήσεων, έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους, τους νέους αγρότες, τους χαμηλοσυνταξιούχους.
«Να θυμόμαστε ότι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τα θύματα της κρίσης, δεν ψάχνουν για φιλοδωρήματα και ευεργεσίες. Θέλουν καλλίτερες ευκαιρίες για τα παιδιά τους, δουλειές, παιδεία, ασφαλή διαβίωση, δίκαιες αμοιβές και μεταχείριση, αξιοπρεπή περίθαλψη, δίκαιη και χαμηλή φορολογία, σπίτι για την οικογένειά τους και ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Ν. Καραμούζης, παρατηρώντας ότι κάτι δείχνει να αλλάζει.
Αφήνοντας πίσω τους 5 δράκους- το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το δυσλειτουργικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο,
τα δίδυμα προβλήματα πολυνομίας- κακονομίας και τις δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης- αλλά και το οξύ πρόβλημα του όγκου των «κόκκινων» δανείων και της φυγής επενδύσεων, ο επικεφαλής της ΕΕΤ ανάδειξε τους 5 αναπτυξιακούς καταλύτες, για την επιστροφή της χώρας σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Η ανάδειξη μιας Νέας Δυναμικής και Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του Οικονομικού Ρόλου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ο σταδιακός Παραγωγικός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας, η φιλική στροφή της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος προς το Επιχειρείν, τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση του Οικονομικού Ρόλου του Κράτους, καθώς και η διάδοση των Νέων Κοινωνικών και Παραγωγικών Αξιών, είναι κατά το Ν. Καραμούζη τα «κλειδιά» για τη φυγή προς τα εμπρός.