Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και την επέκταση του νόμου Κατσέλη και για τους εγγυητές δανείων.

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», τονίζοντας παράλληλα ότι «απαιτείται κυβέρνηση, υπουργοί, τράπεζες και άλλοι πιστωτές που εμπλέκονται να κατανοήσουν ότι αυτό το εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργήσει με επιτυχία το σύστημα».

«Είναι έτοιμη η κοινή υπουργική απόφαση με δέσμη αλλαγών, κάποιες από τις οποίες συζητούνται με τους θεσμούς στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης και ελπίζω ότι σύντομα θα μπει σε νέα φάση το μέτρο αυτό» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Αξιολογούμε τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, ελπίζουμε ότι θα μπούμε σε νέα φάση και θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα. Καταργούμε την γραφειοκρατία που υπάρχει για να αρχίσει η διαδικασία και από τα 23 έγγραφα θα αρκούν 2 με 3».

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μόνο 26 περιπτώσεις μέχρι σήμερα λήξανε επιτυχώς, από τις 30.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις αλλά ακόμα βρίσκονται σε διάφορα στάδια.

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να δώσει οικονομική ανάσα όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ψήφισε ένα νόμο με αναρίθμητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας για τη διαχείριση ιδιωτικού χρέους από τις 29.325 αιτήσεις που είχαν καταρχήν υποβληθεί, 10.000 κατάφεραν και κάλυψαν τα διαδικαστικά βήματα ενώ από τις 764 αιτήσεις που τελικά υποβλήθηκαν μόλις 23 επιχειρήσεις κατόρθωσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «διαδικασία μαρτύριο με πληθώρα δικαιολογητικών που απαιτούνται και που αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα που έχουν γονατίσει τις επιχειρήσεις».

Απαντώντας ο κ. Δραγασάκης, αντέτεινε ότι το τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων άρχισε να δημιουργείται από το 2009, όμως όπως είπε, δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με το «νόμο Δένδια» μόλις 3 υποθέσεις διευθετήθηκαν. Παράλληλα, καταλόγισε «μεγάλη ευθύνη και στις τράπεζες για αυτή την αλόγιστη δανειοδότηση».

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια το θέμα αυτό θα είναι προτεραιότητα μας. Τα κόκκινα δάνεια πέσανε κατά 12,5 εκ. ευρώ είμαστε σε θετική πορεία όμως απέχουμε από το στόχο μας», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

«Χθες η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι 81.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων λόγω χρεών», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι αδύνατο για τον μικρό οφειλέτη να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Αιχμές άφησε ο κ. Δραγασάκης για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κύριος Μητσοτάκης ενώ συμφωνούσε ότι δεν είναι λογικό, ηθικό και δίκαιο να ζητούν ρυθμίσεις από το τραπεζικό σύστημα και την ίδια στιγμή να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό αν είναι αληθές αυτό που μου μεταφέρθηκε, χθες δήλωσε ότι εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό πρέπει να γυρίσουν στη πατρίδα όταν υπάρχει κατάλληλο κλίμα στη χώρα. Λέει να αφήσουνε και άλλο τα χρήματα τους στο εξωτερικό; Νομιμοποιεί αυτή την παρασιτική τακτική; Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι αντίθετες με αυτές τις τακτικές».

«Η ΝΔ τους κάλεσε όλους να επιστρέψουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα», του απάντησε η Μπακογιάνη διαψεύδοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Μητσότακη είχαν αυτό το νόημα. «Ο αρχηγός της ΝΔ δεν είπε αυτό για την επιστροφή των καταθέσεων. Μιλάμε για αυτούς που τα κέρδη τα παρήξαν στην Ελλάδα και τα βγάζουν στο εξωτερικό. Αν είναι ακριβής η δήλωση που μου μεταφέρθηκε είναι λάθος και είναι ανεύθυνο. Αν είναι έτσι όπως τα λέτε δεν έχω κανένα λόγο να μην την χαιρετίσω», σχολίασε ο κ. Δραγασάκης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς, έδωσε έμφαση στην προστασία των εγγυητών δανείων για τους οποίους, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία πρόνοια ούτε νομοθετική κάλυψη. «Από τις υπηρεσίες πήρα την απάντηση ότι καλύπτεται.

Αν πράγματι συμβαίνει αυτό και δεν υπάρχει πρόβλεψη για διάσωση της πρώτης κατοικίας του εκφράζω την πολιτική βούληση ότι πρέπει να καλύπτεται ο εγγυητής και αν χρειαστεί θα το συμπληρώσω», διαβεβαίωσε ο κ. Δραγασάκης.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed