«Μια γυναίκα είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι – δεν μπορείς να πεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστό νερό…. άλλες διαλύονται, άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό & υπέροχο…! » -Ελέανορ Ρούσβελτ

Η γυναίκα αποτελούσε ανέκαθεν το θεμέλιο λίθο της οικογένειας, όμως οι ραγδαίες και τραγικές πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, δημιούργησαν στις μέρες μας ένα μεγάλο δίλημμα: καριέρα ή οικογένεια. Οι ίδιες, διαισθητικά επιχειρούν να συνδυάσουν και τους δύο ρόλους. Στο παρελθόν, στις παραδοσιακά δομημένες κοινωνίες, η γυναίκα κέρδιζε τον σεβασμό και την εκτίμηση των τρίτων από το ρόλο της συζύγου και της μητέρας, στην εποχή μας η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς έχει επικρατήσει η αστική και πυρηνική οικογένεια.


Η Γυναίκα στην εποχή μας έχοντας σαν στόχο πέραν της οικογενείας, την επαγγελματική της αποκατάσταση ή ακόμη και την ιδέα της καριέρα και δεδομένου της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα μας, έχει κληθεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης. Το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις.

Η φυσική της απουσία από τις καθημερινές δραστηριότητες και την ανατροφή των παιδιών δημιουργεί στην εργαζόμενη μητέρα ένα ενοχικό αίσθημα μη ανταπόκρισης στον κύριο ρόλο της, τον ρόλο της μητέρας.

Εδώ γίνεται αντιληπτό πώς το τέλειο δεν μπορούμε να το φτάσουμε σαν άτομα και να ικανοποιούμε πάντα όλους τους τομείς και τις πλευρές της ζωής μας όπως στην προκειμένη περίπτωση η γυναίκα ως μητέρα και εργαζόμενη, γι’ αυτό και σπουδαίο ρόλο παίζει η πιθανή στήριξη και βοήθεια, που μπορεί να υπάρχει από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

Η τέλεια γυναίκα δεν υπάρχει και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην καταφέρνουμε πάντα αυτά που «πρέπει» ως υποχρεώσεις μας. Παρόλα αυτά οι γυναίκες βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια να διεκδικούν, να προγραμματίζουν και να απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους, να προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν τα πιστεύω τους και να προχωρήσουν ένα βήμα εμπρός με στόχο της εξέλιξη τους ως μέλη της κοινωνίας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια της, λοιπόν, η σύγχρονη γυναίκα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κ.ο.κ. συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται.

Η ανάγκη που προβάλλεται, είναι η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας και νοικοκυράς, από τη μία και ως εργαζόμενης, από την άλλη.
Όποιες και να είναι οι αιτίες, το γεγονός είναι ότι σήμερα συναντάμε το φαινόμενο της υπεραπασχολημένης γυναίκας που αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους.

Θεωρητικά αυτή η προσπάθεια είναι θετική, θεμιτή και αξιοθαύμαστη αλλά πρακτικά και ουσιαστικά την έχει εγκλωβίσει και οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό και πολλές ικανές, δυναμικές γυναίκες σήμερα βιώνουν εγκλωβισμό, καταπίεση του αληθινού χαρακτήρα τους και αληθινών αναγκών τους.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η γυναίκα να βγει από αυτό τον απαιτητικό ρόλο, που της εγκλωβίζει την ψυχή, την ύπαρξη και τη γυναικεία της φύση και την έχει αποσυντονίσει;


Μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσει και επανατοποθετήσει ποια είναι και τι θέλει ουσιαστικά και να δικαιολογήσει την «μη τελειότητα» της, ως φυσιολογικός άνθρωπος; Μαγική συνταγή για να επιτύχει μία γυναίκα τον συνδυασμό των ρόλων σύζυγος-μητέρα-εργαζόμενη φυσικά δεν υπάρχει.

Θέληση και επιμονή χρειάζεται, ώστε η κάθε μία να βρει τρόπους που ταιριάζουν στην κάθε μία ξεχωριστά για να λειτουργήσει σαν μονάδα στην κοινωνία και όπως αυτή θεωρεί πιο λειτουργικό για τον εαυτό της και τους γύρω της.

Βιβλιογραφία-Πηγές
1.Λυκιαρδοπούλου Κλαίρη, «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»,1985,Αθήνα.
2.Κοντοσταθάκου Εύα, «Ο ρόλος της Γυναίκας ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη», 08/03/2018, https://www.huffingtonpost.gr
3.Σιακαντάρη Ελίνα, «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», 2018, http://www.siakantari.gr

*Πετρέντζιου Φρόσω,
Ψυχολόγος και μέλος του Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής στήριξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed