Το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από τους δανειστές με αρκετές όμως αλλαγές από αυτά που πρόθυμα οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, είχαν αποδεχθεί και προσυπογράψει.
Στον τομέα της ενέργειας καταφέραμε αρκετά, όχι όμως όσα επιθυμούσαμε. Αυτό ήταν ξεκάθαρο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση κατηγορούνταν, ότι τελικώς, το αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ και τη χώρα, θα ήταν χειρότερο από το δικό τους σχέδιο. Το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης και της πώλησης της «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ» που ήταν η καλή ΔΕΗ και που η κυβέρνηση μας ακύρωσε.
Τώρα που κλείνει ο κύκλος των μνημονίων, τελικά οι εικασίες περί χειρότερης εξέλιξης δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα:
- Διατηρείται ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ
- Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο
- Ακυρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η διάλυση της επιχείρησης
- Ολοκληρώνεται η 5η Μονάδα στην Πτολεμαΐδα και μια σειρά έργα που ενδυναμώνουν την επιχείρηση είναι σε εξέλιξη.
Προσπαθούν με «εξ αριστερών κριτική», οι υποστηρικτές του παλιού δικομματικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα, να πείσουν ότι πρόκειται για «ξεπούλημα». Αναδεικνύουν την παραίτηση ως «μορφή αγώνα» και μάλιστα «ηρωϊκή».
Επιμένουν όμως ταυτόχρονα να μας υπενθυμίζουν, ότι το σχέδιο της «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ» θα είναι αυτό στο οποίο θα ήθελαν να επανέλθουμε, δηλαδή η πώληση και υδροηλεκτρικών και θερμοηλεκτρικών μονάδων, και ουσιαστικά η διάλυση της ΔΕΗ.
Το νομοσχέδιο όμως, που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, είναι ανάγκη να αλλάξει τουλάχιστον στα εξής:
- Να κατοχυρώνει με σαφήνεια τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, ότι δηλαδή στην εξαετία δε θα μεταβληθούν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων που ακολουθούν τις μονάδες που ιδιωτικοποιούνται (κυρίως δε θα θιγούν μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν θα παραβιάζεται η Ελληνική και Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία)
- Να παραμείνει το λιγνιτικό τέλος όπως έχει κατακτηθεί από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και μάλιστα να καταστεί δικαιότερο. Να αυξηθεί στο επίπεδο που χρόνια διεκδικούμε, δηλαδή να προσδιοριστεί στο 1% τουλάχιστον και να παραμείνει ο προσδιορισμός του, ως ποσοστό επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι ως αξία επί της παραγόμενης ενέργειας 1,2 €, όπως προσδιορίζεται, ή να υπάρχει πρόβλεψη κατώτερου ισοδύναμου). Να προβλεφθούν επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για το μεταλιγνιτικό μέλλον των περιοχών.
- Σαφής πρόβλεψη για την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών και την επαναπόδωσή τους στις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο μετά την εξάντληση των ορυχείων. Οι μετεγκαταστάσεις οικισμών να συνεχισθούν και ιδιαίτερα αυτή της Αχλάδας.
- Μέρος του τιμήματος, να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Ταμείου Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, όπου να κατευθύνονται και μέρος από τα δικαιώματα των ρύπων καθώς και όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται και να ενισχύει το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ)
- Να δοθούν εγγυήσεις για την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων (Φλώρινα, Μελίτη), ότι η χρέωση στους πολίτες θα είναι ίση ή μικρότερη από αυτή που συμφωνείτε με τη ΔΕΗ και θα αφορά όλες τις χρήσεις
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Φλώρινας
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Φλώρινας