Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 στα Γρεβενά η ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου Φίλων για την Υποστήριξη της υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα Γρεβενών.

Πρόκειται για ένα σύλλογο, ο οποίος έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση Τοπικών και Κεντρικών Διοικητικών Φορέων, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας για την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ίδρυσης του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα Γρεβενών.

Παράλληλα ο Σύλλογος θα μεριμνεί, ως ενεργός συμπαραστάτης και για τα θέματα που θα αντιμετωπίσει το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα Γρεβενών, τόσο κατά το στάδιο της δημιουργίας του όσο και μετά την ίδρυσή του.

Επίσης θα μεριμνεί στη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων, συναντήσεων και εξορμήσεων, με στόχο την διάδοση του ενδιαφέροντος και της αγάπης, όσων ενδιαφέρονται για την Αστρονομία, την παρατήρηση του Ουρανού και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στη διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης εξελέγη και το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου το οποίο αποτελείται από τους:

Νικόλαο Πλεξίδα στη θέση του προέδρου, Χρήστο Πέτρου, στη θέση του αντιπροέδρου, Γιώργο Νούτσου στη θέση του γραμματέα, Δημήτρη Ζολώτα στη θέση του ταμία, Θωμά Νασιάδη, ως υπευθύνου των Δημοσίων Σχέσεων και τους: Βασίλη Σιαφαρίκα, Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο, Ιωάννη Μπαϊνέτα, Νικόλαο Τζήμκα και Γιώργο Ζιγκόπη ως αναπληρωματικά μέλη.

Μέλη του συλλόγου μπορούν να εγγραφούν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή την ιθαγένεια τους. Για την εγγραφή θα υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην Ιδρυτική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων για την Υποστήριξη της υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα Γρεβενών, παρευρέθηκε και ο εμπνευστής του έργου, ο γνωστός Αστροφυσικός, συνεργάτης της ΝΑΣΑ και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε κυρίως στην προσφορά που θα έχει το Αστρονομικό Πάρκο στη μαθητιώσα νεολαία.

Χαρακτήρισε το έργο ως πρωτοποριακό, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα περιλαμβάνει εκτός από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Τηλεσκόπια, τη ρομποτική τεχνολογία, αλλά και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των μελετών, ο υπεύθυνος του μελετητικού Γραφείου, Σπύρος Κάνουρας τόνισε ότι με τη συμβολή πλέον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να επικαιροποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες, λόγω και της αλλαγής των δεδομένων, αλλά και θα συμπληρωθούν και νέες, καθώς ο σχεδιασμός θα διαφοροποιείται σε ορισμένες δομές του Αστρονομικού Πάρκου, με τον αρχικό σχεδιασμό, που ξεκίνησε το 2007.

Video και εικόνες εδώ


Μάλιστα επισήμανε ότι στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του Αστρονομικού Πάρκου θα είναι η ελαχιστοποίηση των λειτουργικών αναγκών, όπως της αυτονόμησης της θέρμανσης, αλλά και των δράσεων που θα αναπτυχθούν ώστε να υπάρχουν και έξοδα. Ζήτησε ακόμη και τη συνδρομή της τοπικής και της περιφερειακής αρχής στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να μην αντιμετωπίσει επιπρόσθετα προβλήματα μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επισήμανε ότι στις αρχές του Φθινοπώρου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, ώστε να κατατεθεί την περίοδο αυτή η σχετική πρόταση στην προκήρυξη της Δράσης που θα γίνει από το νέο ΕΣΠΑ.

Η δημοπράτηση του έργου ανέφερε ότι θα γίνει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019, ώστε μέχρι τα τέλη της χρονιάς αυτής να έχει αναλάβει και ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, περίπου δύο χρόνια.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΣΠΑ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γιαννακίδης, αναφέρθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα του έργου, το οποίο όπως είπε έχει «υιοθετήσει» η Περιφέρεια. Μάλιστα όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα 16 Απριλίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το Μελετητικό Γραφείο για την ολοκλήρωση των μελετών.

Στην ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου Φίλων για την Υποστήριξη της Υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα Γρεβενών, παρευρέθηκαν εκτός των άλλων: ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, πατέρας Ευστάθιου Στέφου, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη κ. Δαβίδ, ο Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Α.Π.Θ., ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρεβενών, Γιώργος Κοντέος και η Δρ. Αννα Ράσσιου, Γεωλόγος του ΙΓΜΕΜ, και υπεύθυνη του Γεωπάρκου «Τηθύος».

Από την πλευρά του δήμου Γρεβενών παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι: Οικονομικών, Ματθαίος Αδάμου, Τεχνικών Έργων, Χρήστος Τριγώνης, Πολιτισμού και Παιδείας, Χρήστος Πέτρου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εµπορίου, Γιώργος Φαρμάκης, όπως επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου και πρώην δήμαρχος, Δημοσθένης Κουπτσίδης, επί της θητείας του οποίου, ως νομάρχης Γρεβενών, ξεκίνησαν το 2007 οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου.

Από την πλευρά της Περιφέρειας παρευρέθηκε επίσης στη συνέλευση ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ηλίας Κάτανας, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καναβός.

Το παρόν έδωσαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γρεβενών, εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων, όπως επίσης και πολλοί φίλοι και φίλες της Αστρονομίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.