Τον κώδωνα του κινδύνου για μια πανδημία φονικής γρίπης που θα μπορούσε μέσα σε 200 μέρες να προκαλέσει το θάνατο 33 εκατομμυρίων ανθρώπων και να γονατίσει την παγκόσμια οικονομία κρούει Αμερικανός ειδικός.

Ο δρ Τζόναθαν Κουίκ, επικεφαλής του Global Health Council θεωρεί ότι μια νέα πανδημία γρίπης, παρόμοια με την ισπανική που σκότωσε 25 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918βρίσκεται προ των πυλών. « Οι συνθήκες είναι δυστυχώς ιδανικές. Και θα μπορούσε να ξεσπάσει ακόμη κι αύριο», λέει υπογραμμίζοντας ότι τα μεγάλα εργοστάσια, που απασχολούν μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό, συνιστούν πιθανά εκκολαπτήρια για τη μετάδοση πανδημιών.

«Κάπου εκεί έξω υπάρχει ήδη ένας ιός γρίπης στο κυκλοφορικό σύστημα ενός πουλιού, μιας νυχτερίδας, ενός πιθήκου ή ενός χοίρου κι ετοιμάζεται να περάσει σε κάποιον άνθρωπο», προειδοποιεί τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες μέρες. «Επί 100 χρόνια αναπτύξαμε άθελά μας μια αποτελεσματική μέθοδο για να βοηθήσουμε τη γρίπη να μας σκοτώσει. Πρόκειται για τoν εθισμό μας στο φτηνό χοιρινό ή το κρέας κοτόπουλου και τη βιομηχανία που τον συντηρεί».

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν θα έχουν -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- ανοσία σε μια τέτοια νέα μορφή γρίπης, ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε μια διετία, λέει ο δρ Κουίκ τονίζοντας ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας είναι να καλύπτουμε με τον αγκώνα τη μύτη κατά το φτάρνισμα και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε σε δημόσιους χώρους ενδεχομένως μολυσμένες επιφάνειες.

Ο Αμερικανός ειδικός υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «το σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα είναι να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά όλων των ιών γρίπης. Ως γιατρός γνωρίζω ότι τίποτε δεν παρέχει τόσο αποτελεσματική προστασία όσο τα εμβόλια».

Έξι ομάδες ερευνητών εργάζονται αυτή την περίοδο ανά την υφήλιο πυρετωδώς για να αναπτύξουν ένα υλικό που θα επιτίθεται σε βασικό μόριο του ιού της γρίπης, ώστε να αναπτύξουν ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλους τους ιούς της γρίπης.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.