Λόγω έλλειψης αίματος αναβάλλονται οι μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ακόμη και για δεκαπέντε ημέρες. Σε μερικούς μάλιστα από αυτούς μεταγγίζεται μικρότερη ποσότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αθήνα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, απευθύνοντας στους πολίτες έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία.

Παράλληλα, τονίζει ότι μετά τις γιορτές υπήρχε έλλειψη αίματος η οποία αποκαταστάθηκε στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αλλά στην Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει με συνέπεια να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ή να υπομεταγγίζονται.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ ο κ. Δήμος, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.000 θαλασσαιμικοί εκ των οποίων οι 1500 στην Αθήνα , οι 350 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι σε άλλες πόλεις. Ο κάθε μεταγγιζόμενος θαλασσαιμικός χρειάζεται τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα. Από τις 600.000 φιάλες αίμα που χρειάζονται ετησίως για όλες τις ανάγκες των νοσοκομείων οι 144.000 προορίζονται για τις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών.

«Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά, αμέσως μετά τις γιορτές υπήρχε μια έλλειψη αίματος σε όλη τη χώρα. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) μας είπαν ότι οφείλεται στο ότι λόγω έξαρσης των ιώσεων οι αιμοδότες δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Η έλλειψη αίματος αποκαταστάθηκε γρήγορα εδώ στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και αλλού. Αλλά στην Αθήνα έχουμε ακόμη υπομεταγγίσεις αφού τα ψυγεία των Αιμοδοσιών έχουν αδειάσει. Ελάχιστο ή και καθόλου αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση. Αβέβαιο το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο, φόβος για τη ζωή των πασχόντων. Έχουμε αναβολές, έχουμε ελλείψεις. Οι πάσχοντες από θαλασσαιμία υπομεταγγίζονται. Κανείς δε γνωρίζει και δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αν θα βρεθεί αίμα για τη μετάγγισή τους. Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταγγίζονται 700 ασθενείς ενώ καθημερινά 50-60 άτομα παίρνουν μία φιάλη αντί για δυο ή αναβάλλονται για πολλές μέρες οι μεταγγίσεις περιπτώσεων που έχουν δύσκολες ομάδες αίματος. Το ίδιο έχουμε και στο “Λαϊκό” όπου άτομο που ήταν να μεταγγιστεί 11 Γενάρη μεταγγίστηκε μετά από 15 ημέρες» επισήμανε ο κ. Δήμος.
Όπως εξήγησε ο κ. Δήμος οι μεταγγίσεις γίνονται με προγραμματισμό ώστε να κρατιούνται πολύ καλά τα επίπεδα της αιμοσφαρίνης. Όταν ο μεταγγιζόμενος θαλασσαιμικός δεν κάνει μετάγγιση στην προγραμματισμένη ημερομηνία τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης πέφτουν με συνέπεια να επιβαρύνεται η λειτουργία του οργανισμού ο ασθενής να είναι πιο ευάλωτος στις λοιμώξεις και να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε όλες τις δραστηριότητές του.

«Κάνουμε σύνθημά μας το σύνθημα του ΕΚΕΑ, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται προγραμματισμός για να εξασφαλιστεί η επάρκεια αίματος στη χώρα μας. Δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από το στόχο. Καθημερινά δεκάδες πάσχοντες από θαλασσαιμία δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους, τη σωστή μετάγγιση αίματος. Μόνο οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν. Κάνουμε έκκληση» πρόσθεσε ο κ. Δήμος.

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed