Είναι γεγονός ότι αναρωτιόμαστε πλέον ολοένα και περισσότερο πώς στο καλό μετακινούμασταν στην πόλη και σε σημεία που δεν ξέρουμε πριν από την έλευση των Google Maps στη ζωή μας.
Η εφαρμογή που μας έκανε να μη χανόμαστε δεν χρειάζεται προφανώς ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι εδώ και κάμποσο καιρό ο φωτεινός οδηγός στα ταξίδια και τις αστικές περιπλανήσεις μας. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η σωστή και γρηγορότερη διαδρομή είναι στις μέρες μας πεζή πραγματικότητα.
Πώς όμως τα καταφέρνει; Και, κυρίως, πώς είναι τόσο ακριβής η εφαρμογή στον χρόνο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στον προορισμό μας; Χωρίς μάλιστα να ξέρει πόσο γρήγορα περπατάμε ή πόσο βαθιά πατάμε το γκάζι του αυτοκινήτου μας;
Και η απάντηση είναι μία, τα απλά μαθηματικά! Από το 2011 κι έπειτα, η πιο δημοφιλής εφαρμογή GPS του κόσμου χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να υπολογίζει τον μέσο χρόνο μετακίνησης από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να μαντεύει, δεν μαντεύει όμως από το μυαλό της, αλλά χρησιμοποιεί τόσο δεδομένα πραγματικού χρόνου όσο και… ιστορικά στοιχεία.
Έχει πρόσβαση δηλαδή σε σχετικά αξιόπιστα δεδομένα κίνησης, αλλά και σε όλους όσοι κινούνται στον δρόμο. Και μιλάμε για μερικές δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα την ημέρα που καλύπτονται από όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή!
Όταν έχουμε λοιπόν ανοιχτά τα Google Maps στο iPhone ή επιτρέπουμε τον γεωεντοπισμό (location) στα κινητά Android, τότε στέλνουμε (ανώνυμα) δεδομένα πραγματικού χρόνου στην εφαρμογή, η οποία τα επεξεργάζεται και ρυθμίζει αναλόγως τις εκτιμήσεις της εκείνη τη στιγμή.
Κάτι που σημαίνει ότι αν κινούμαστε σε πολυσύχναστα σημεία, όπως το κέντρο της πόλης, τότε θα έχουμε ακριβέστερες εκτιμήσεις για τον χρόνο μετακίνησης. Και αυτός είναι και πάλι ο λόγος που μπορεί να βρεθούμε σε κάνα χαντάκι στις ερημιές της υπαίθρου αν ακολουθήσουμε τυφλά τη δορυφορική πλοήγηση των Google Maps!
Και το καλύτερο με τον αλγόριθμο πίσω από την εφαρμογή είναι πως μαθαίνει κιόλας τα χαρακτηριστικά κίνησης των δρόμων. Όσο περισσότερες πληροφορίες παίρνει για έναν δρόμο, τόσο πιο ακριβής είναι στις χρονικές εκτιμήσεις της, καθώς ξέρει να περιμένει τα μποτιλιαρίσματα στις ώρες αιχμής, για παράδειγμα.
Τα Google Maps είναι πλέον διαθέσιμα σε περισσότερες από 60 χώρες και δεν σταματούν να εργάζονται για να αυξήσουν αυτό το νούμερο, αλλάζοντας τον κόσμο έναν δρόμο τη φορά…
newsbeast