Ενώπιον αστυνομικών δυνάμεων, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την «ζούγκλα» του Καλαί, όπου ζουν ακόμη πολυάριθμοι μετανάστες, ότι θα καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω να ξαναδημιουργηθεί μια ζούγκλα στο Καλαί», είπε, αναφερόμενος στην τεράστια φαβέλα με πάνω από 8.000 μετανάστες που είχε καταστραφεί το 2016.


«Θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται για να μην επιτρέπεται το παράνομο πέρασμα στο Καλαί, το οποίο δεν είναι μια πόρτα προς την Αγγλία», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι το κράτος δεν θα επιτρέψει «να δημιουργηθούν παράνομα κυκλώματα σε αυτή την περιοχή».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν κατηγορηματικός και κάλεσε «όλες τις ΜΚΟ και οργανώσεις να δείξουν υπευθυνότητα» στη δράση τους απέναντι στους μετανάστες. «Οσοι ενθαρρύνουν αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες να μείνουν, να εγκατασταθούν παράνομα, ακόμη και να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, παίρνουν μια τεράστια ευθύνη. Ποτέ δεν θα έχουν το κράτος δίπλα τους», δήλωσε.

Tο κράτος θα μοιράζει πλέον τα τρόφιμα
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο εξής, το κράτος θα μοιράζει τρόφιμα στους μετανάστες και όχι πλέον οι ΜΚΟ και οι οργανώσεις.
Ταυτόχρονα, ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ένα «έκτακτο βοήθημα αποτελεσμάτων» για το 2018, για τους αστυνομικούς που εργάζονται στο Καλαί. «Να είστε περήφανοι για την δράση σας» είπε και κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι «παραδειγματικές» απέναντι στους μετανάστες, να μην προβαίνουν σε πράξεις βίας και να μην κατακρατούν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

«Καμία παράβαση δεοντολογίας δεν θα γίνει ανεκτή, και αν υπάρξουν παραβάσεις θα ακολουθήσουν κυρώσεις. Η αντίδρασή μου θα είναι αντίστοιχη με την απεριόριστη εμπιστοσύνη που έχουμε σε εσάς», κατέληξε.

Το Καλαί, σήμερα
Στο Καλαί, εδώ και χρόνια, συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες με την ελπίδα να περάσουν από την άλλη πλευρά της Μάγχης και να ξεκινήσουν μία νέα ζωή στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σήμερα βρίσκονται εκεί 600 άτομα εκ των οποίων περίπου οι 100 είναι παιδιά. Στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και την Αιθιοπία. Το 2016 είχαν φτάσει στον αριθμό – ρεκόρ 7.400.

Μακρόν με Τερέζα Μέη
Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δύο ημέρες πριν την συνάντησή του με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μαζί φυσικά με το θέμα του Brexit και των συνεπειών του για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Ερχεται σκληρός νόμος για μετανάστες

Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την μετανάστευση και αναμένεται να σκληρύνει κατά πολύ τα μέτρα εναντίον των παράνομων μεταναστών.
Το νομοσχέδιο, που υπολογίζεται φτάσει στη γαλλική Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, βρίσκεται ακόμα σε φάση διαβούλευσης. Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός είχε πρόσφατα συνάντηση με εκπροσώπους των μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα οι οποίοι εδώ και καιρό ασκούν έντονη κριτική καταγγέλοντας ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα φέρει αυστηροποίηση των όρων υποδοχής μεταναστών αλλά και των προϋποθέσεων παροχής ασύλου.
Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί εδώ και μήνες για μία συνολική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Γαλλίας και μάλιστα στο πρώτο επίσημο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανέφερε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλη τη δυστυχία του κόσμου». Στην ίδια ομιλία σημείωσε ακόμα ότι η παροχή ασύλου σε “γυναίκες και άνδρες που έχουν φύγει από την πατρίδα τους επειδή απειλούνται και κινδυνεύουν (…) είναι ηθική υποχρέωση”. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένα μιλήσει για τον συνδυασμό “ανθρωπισμού και ρεαλισμού” τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του στο συγκεκριμένο θέμα. “Κάποιος που φτάνει στη χώρα μας, δεν δικαιούται άσυλο και δεν έχει καμία τύχη να αποκτήσει την γαλλική υπηκοότητα, δεν μπορούμε να δεχτούμε να μένει μήνες ή χρόνια”, έχει πει ο Εμανουέλ Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι “μία τέτοια κατάσταση δεν είναι σωστή ούτε για τον ίδιο, ούτε για την χώρα”.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του μέσου χρόνου επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους 14 που είναι σήμερα, στους 6 μήνες αλλά παράλληλα και πραγματική απομάκρυνση από τη χώρα όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει επίσης την παράταση από 45 σε 90 ημέρες του χρόνου διοικητικής κράτησης των αλλοδαπών που περιμένουν απέλαση ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές δηλώνοντας ότι “θα παρέμβουμε με περισσότερους πόρους για την καλύτερη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο”.

Επικρίσεις από οργανώσεις και διανοούμενους

Ηδη, ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολιτικοί και διανοούμενοι ασκούν κριτική στον γάλλο πρόεδρο και ζητούν να φανεί πιο ανθρωπιστής στην μεταναστευτική πολιτική του. Την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, γάλλοι διανοούμενοι δημοσιεύουν επιστολή στην Le Monde, προς τον Εμανουέλ Μακρόν.
Στην επιστολή τους υπενθυμίζουν τις αρχικές υποσχέσεις του γάλλου προέδρου και τα δρακόντεια μέτρα που αναμένεται να πάρει τώρα απέναντι στους μετανάστες.
«Στα μάτια των Γάλλων, και στα δικά μας μάτια, η προεδρία σας έδειχνε να ξεκινάει στον αστερισμό ενός υπεύθυνου και συνειδητού ανθρωπισμού. Δυστυχώς, ξυπνήσαμε σε μια χώρα όπου κάποιος αρπάζει τις κουβέρτες από τους μετανάστες του Καλαί. Η σκίζει τις σκηνές που στήνουν στο Παρίσι. Η τους αφήνει να παγώνουν στις χιονισμένες πλαγιές των γαλλο-ιταλικών συνόρων», γράφουν και καταγγέλλουν το υπό επώαση νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν, με το οποίο παρατείνεται η κράτηση μεταναστών στα κέντρα, από 45 σε 90 ημέρες.

Καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου

Από την πλευρά της, η ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» καταγγέλλει τον Εμανουέλ Μακρόν ότι αμφισβητεί το δικαίωμα ασύλου και ετοιμάζει νόμο για «να επιλέξει» τους μετανάστες.

«Αυτό που εμείς βλέπουμε καθημερινά, είτε στο Καλαί, στο Παρίσι ή αλλού, είναι ότι καταστρέφονται οι σκηνές και τα στρώματα των μεταναστών. Επίσης, δυσκολεύει η προσπάθεια των εθελοντών. Η κυβέρνηση  θέλει να αμφισβητήσει το δικαίωμα ασύλου και να επιλέξει τους μετανάστες», δήλωσε στην franceinfo, ο Jean-François Corty, διευθυντής διεθνών δράσεων των «Γιατρών του Κόσμου».

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.