Όταν μια γυναίκα πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη, σε σημείο να «φλερτάρει» με την παχυσαρκία, είναι απαραίτητο να είναι ακόμα πιο προσεκτική ώστε να εξελιχθεί ομαλά η κύησή της μέχρι τέλους τόσο για εκείνη, όσο και για το μωρό:
Προσοχή στην αύξηση των κιλών χρειάζεται είτε μια γυναίκα είναι παχύσαρκη πριν μείνει έγκυος, είτε αν βλέπει ότι τείνει να γίνει τέτοια κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεν είναι μόνο ότι εξασφαλίζεται η υγεία της ίδιας και του εμβρύου, αλλά γίνεται και πιο εύκολη η καθημερινότητά της.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μια παχύσαρκη έγκυος μπορεί να έχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αν το καλοσκεφτείτε όμως, η εξήγηση είναι απλή. Το ότι τρώει πολύ, δε σημαίνει ότι τρώει σωστά, άρα δεν προσλαμβάνει όσα έχει πραγματικά ανάγκη.
Ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει μια παχύσαρκη έγκυος είναι αναπνευστικής φύσεως. Και αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στην κύηση.
Από εκεί και πέρα, ενδέχεται να έχει έντονους πόνους στη μέση και την πλάτη, εξαιτίας του μεγάλου βάρους που καλείται να σηκώσει η σπονδυλική στήλη της.
Ως προς τον τοκετό, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει με καισαρική τομή και το μωρό να γεννηθεί λιποβαρές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα με νορμάλ σωματικό βάρος μπορεί να πάρει το πολύ μέχρι 15 κιλά στην εγκυμοσύνη, ενώ μια με παραπανίσια κιλά προ εγκυμοσύνης γύρω στα 6-10.
Τέλος, σε περiπτώσεις παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη, είναι επιτακτική η συνδρομή του γιατρού, ο οποίος δεδομένα θα προτείνει συγκεκριμένο διατροφολόγιο, άσκηση και ενδεχομένως επιπλέον εξετάσεις.
newsbeast