Οι συμβασιούχοι θα μπορούν πλέον να θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου ή ακόμη και του περιφερειάρχη, κάτι που έως τώρα αποτελούσε κώλυμα εκλογιμότητας.
Η συγκεκριμένη αλλαγή που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Ιωάννινα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο πλαίσιο της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και για τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, είναι σαφές πως τέτοιες περιπτώσεις και τέτοιου είδους μικρής, ολιγόχρονης και ευκαιριακής σχέσης ανθρώπων με το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελούν κώλυμα για να ασκήσει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα και στο ίδιο το πόρισμα αναφέρεται πως «σε σχέση με το κώλυμα εκλογιμότητας όλων των υπαλλήλων του οικείου Δήμου, Περιφέρειας, προτείνεται να περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής της διάταξης και να εξαιρεθούν από το κώλυμα οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, ώστε η σχετική ιδιότητα να αποτελεί μόνο ασυμβίβαστο, θα πρέπει δηλαδή μετά την εκλογή τους να επιλέξουν είτε το αιρετό αξίωμα που τυχόν έχουν καταλάβει είτε την εξακολούθηση της σχέσης εργασίας τους μέχρι τη λήξη της».
Εύη Σαλτού
in.gr