Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στο Δικαστήριο της ΕΕ τηνΟυγγαρία για το θέμα του αμφιλεγόμενου νόμου της για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχει ως στόχο, σύμφωνα με τις πικρίσεις, τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταθέτει σήμερα προσφυγή κατά της Ουγγαρίας για το θέμα του νόμου της που σχετίζεται με τις μκο που λαμβάνουν ξένα κεφάλαια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής. Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταλήξει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Είναι το τρίτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας έπειτα από την πρώτη προειδοποιητική επιστολή που απηύθυνε η Κομισιόν στην ουγγρική κυβέρνηση στις 14 Ιουλίου και μια «αιτιολογημένη γνώμη» προς τη Βουδαπέστη στις 4 Οκτωβρίου.
Ο νόμος αυτός επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις σε μκο που λαμβάνουν εξωτερική χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, έχει στόχο ειδικά τον Τζορτζ Σόρος, τον Αμερικανό ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο ο οποίος ίδρυσε το 1984 το ίδρυμα OSF (Ιδρύματα Ανοικτής Κοινωνίας).
Το ίδρυμα αυτό είναι πολύ ενεργό στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ όπου τάσσεται υπέρ φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και κατά της διαφθοράς. Οι αντίπαλοί του το κατηγορούν για πολιτική ανάμιξη.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή θεωρεί πως η Ουγγαρία «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» στο θέμα της «ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων», λόγω του νόμου αυτού που οδηγεί σε «μια έμμεση διάκριση όσον αφορά τις δωρεές σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με προέλευση το εξωτερικό και τις περιορίζουν με δυσανάλογο τρόπο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, θεωρεί επίσης πως η Ουγγαρία «παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Η Επιτροπή διευκρινίζει πως η Βουδαπέστη δεν απάντησε στην αιτιολογημένη γνώμη στην προθεσμία που της δόθηκε και διαπιστώνει πως η χώρα ούτε τροποποίησε ούτε κατάργησε τις αμφισβητούμενες διατάξεις του νόμου προκειμένου να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υποστηρίζει από την πλευρά της πως ο νόμος έχει σκοπό τη «διαφάνεια» των μκο.
Ο νέος νόμος επιβάλλει σε ορισμένες κατηγορίες μκο, που λαμβάνουν χρηματοδότηση άνω των 7,2 εκατομμυρίων φιορινιών (περίπου 24.000 ευρώ) από το εξωτερικό τον χρόνο, να καταχωρίζονται ως «οργανώσεις που υποστηρίζονται από το εξωτερικό» και να παρουσιάζονται ως τέτοιες σε όλες τις δημοσιεύσεις και στον ιστότοπό τους.
Αν δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις αυτές, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Τζορτζ Σόρος είναι επίσης ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEU) στη Βουδαπέστη, ενός περίβλεπτου αγγλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος που κινδυνεύει να κλείσει αν δεν συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία για την ανώτατη εκπαίδευση που εγκρίθηκε τον Απρίλιο.
Ο νόμος αυτός βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών.
Σήμερα η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ και για τον νόμο που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση ο οποίος «περιορίζει με δυσανάλογο τρόπο τη λειτουργία των πανεπιστημίων της Ένωσης και τρίτων χωρών και πρέπει να συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ