Μια διατροφολόγος καταρρίπτει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την υπόθεση «υγιές βάρος» και βάζει στο τραπέζι έναν νέο παράγοντα.
Το βάρος είναι απλά ένας αριθμός και μάλιστα ένας αριθμός που δεν θα έπρεπε να καθορίζει ούτε τη διάθεση, ούτε την αυτοεκτίμηση μας. Το σωστό είναι να αντιμετωπίζουμε τον αριθμό των κιλών μας αποκλειστικά και μόνο σαν μέτρο των επιπέδων της υγείας μας (δε θα πω και της φυσικής μας κατάστασης γιατί άνθρωποι με επιπλέον κιλά μπορούν να έχουν καλύτερα επίπεδα από κάποιους με λιγότερα κιλά).
Και, εκτός από αυτό, υπάρχει και κάτι ακόμα πιο σημαντικό.
Η αξιολόγηση του βάρους σας δεν πρέπει να γίνεται με βάση μόνο αυτά που μπορείτε να δείτε στον καθρέφτη ή στη ζυγαριά. «Σίγουρα δίνουν μια εικόνα για το πόσο υγιείς είστε, αλλά εξαιρετικά ελλιπή» λέει η Rebecca Scritchfield, διατροφολόγος με έδρα την Ουάσιγκτον και συγγραφέας του βιβλίου Body Kindness. Όπως λέει, οι γυναίκες έχουμε την κακή τάση να ασχολούμαστε με το βάρος μας, αλλά μόνο σε επιφανειακό επίπεδο. Προσπαθώντας ας πούμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως «Πόσο πρέπει να ζυγίζω;» ή (ακόμα χειρότερα) «Το αγαπημένο μου μαύρο φόρεμα εξακολουθεί να μου κάθεται σωστά;», «Τα μπράτσα μου είναι πιο χαλαρά από τα δικά της;».
«Το υγιές βάρος δεν το καθορίζει ένας αριθμός», λέει η Scritchfield. «Βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων και του τρόπων ζωής. Επιπλέον, μπορεί στην αγορά να υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες σώματος: Large, medium, small, αλλά υπάρχουν και υποκατηγορίες. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να είστε «Large» σε μέγεθος, αλλά να κυμαίνεστε στην μικρότερη κατηγορία του Large», λέει δίνοντας μας και μια τρίτη όψη του νομίσματος. Το σίγουρο είναι πάντως πως τα μεγέθη δεν είναι μόνο τρία.
«Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σώματος εκεί έξω και ο ένας δεν είναι απαραίτητα υγιέστερος από τον άλλο», συμπληρώνει. Η Scritchfield όμως έθεσε άλλο ένα ζήτημα που έκανε σοβάδες από τον τοίχο να πέσουν. Υποστηρίζει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι αναξιόπιστος.
Ολοι έχουμε υπολογίσει κατά καιρούς το ΔΜΣ (προκύπτει αν διαιρέσετε το βάρος με το ύψος αφού πολλαπλασιάσετε το τελευταίο επι δύο) μας για να τσεκάρουμε τα επίπεδα του βάρους μας και αν αυτά βρίσκονται μέσα στην κλίμακα του «φυσιολογικού», αλλά μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου UCLA και δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας, έδειξε ότι πρόκειται για ένα εντελώς αναξιόπιστο μέτρο υγείας. «Για να μην αναφέρουμε ότι», προσθέτει η Scritchfield, «αναπτύχθηκε από μια ασφαλιστική εταιρεία και βασίστηκε σε μετρήσεις που έγιναν σε λευκούς άνδρες- μου φαίνεται εντελώς ψεύτικο».
H αμερικανίδα διατροφολόγος, υποστηρίζει ότι ένας καλύτερος και, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, πιο ασφαλής από θέμα αξιοπιστίας μετρητής είναι το Body Shape Index (ABSI) (Δείκτης Σχήματος Σώματος). Πρόκειται για ένα υπολογιστικό μέσο που λαμβάνει υπόψιν τη διάμετρο της περιφέρειας σας, το ύψος και το βάρος. Για να σας δώσουμε μια ιδέα του της φιλοσοφίας του ΑBSI, μια διάμετρος μεγαλύτερη από 89 εκατοστά και ένα ποσοστό σωματικού λίπους που είναι υψηλότερο από 32% δείχνουν ότι, πιθανώς, το βάρος σας να ξεφεύγει από τα όρια του υγιούς.
Για να δείτε που κυμαίνεστε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή του Δείκτη Σχήματος Σώματος στο absicalculator.eu.
bovary