Αν πιστεύετε ότι πρώτα θα παγώσει η κόλαση και ύστερα θα χάσετε τα «πλαϊνά», τότε αυτό το άρθρο θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Ξέρω αρκετές γυναίκες που έχουν την τάση να συσσωρεύουν λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, δηλαδή παραπλεύρως της κοιλιάς, στα γνωστά και ως «πλαϊνά». Δεν ξέρω ούτε μία που να έχει καταφέρει να το αποδεχτεί.

Πρόκειται, βλέπετε, για μια από τις πιο αντιαισθητικές και «δύσκολες» αποθήκες λίπους. Γιατί;

Επειδή κάθε φορά που θα φορέσεις στενο τζιν πρέπει να ψάξεις στο ράφι με τις φαρδιές μπλούζες αν δε θέλεις να μοιάζεις με κινούμενο βάζο λουλουδιών με τον τρόπο που το λίπος προεξέχει. Γιατί για να αποφύγεις αυτό που μόλις διάβασες, αναγκάζεσαι να αγοράζεις παντελόνια που είναι μεγάλο νούμερο προκειμένουν να κουμπώνουν στην περιφέρεια, αλλά ταυτόχρονα σού είναι φαρδιά και στα πόδια (story of my life).

Mε τα πλαινά είχα μια σχέση αγάπης-μίσους για πολλά χρόνια. Από τη μία, ήξερα ότι αυτό είναι το (μόνο) σημείο που θα εναποτεθούν οι διατροφικές μου αμαρτίες, από την άλλη, μου φαινόταν αρκετά υψηλό το τίμημα. Το κακό με τα πλαινά είναι ότι δεν κρύβονται εύκολα. Διαγράφουν με σχεδόν κάθε ρούχο κάνοντας σε να φαίνεσαι ατσούμπαλη (ακόμα κι αν φοράς το πιο σικ Chanel ταγέρ) και φεύγουν με τα χίλια ζόρια (ακόμα κι αν είσαι μονίμως σε δίαιτα).

Κι εκεί που ήμουν έτοιμη να υπογράψω συμβόλαιο ζωής με την πιο ανεπιθύμητη μακροχρόνια σχέση, αποφάσισα να κάνω μερικές αλλαγές στη διατροφή. Πριν προχωρήσουμε σε αυτές, ας πούμε μερικά βασικά πράγματα.

Το λίπος που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το σπλαχνικό και το υποδόριο. Το σπλαχνικό λίπος είναι το βαθύτερο στρώμα, αυτό που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή καρδιακές παθήσεις. Το υποδόριο λίπος είναι το εξωτερικό στρώμα, αυτό που μπορείτε να πιάσετε / ζουλήξετε/ τσιμπήσετε και με το χέρι σας (όπως τα αγαπημένα «πλαϊνά»).

Αν και το λίπος που συσσωρεύεται συγκεκριμένη περιοχή δεν κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία, το να το μειώσετε ή να το εξαφανίσετε τελείως μόνο καλό μπορεί να επιφέρει, τόσο στη γραμμή, όσο και στην αυτοπεποίθησή σας. Για να επιτευχθεί αυτό, το βασικότερο είναι να βάλετε στο πρόγραμμα τη γυμναστική (και δεν εννοούμε μία φορά την εβδομάδα-αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα απαιτούνται τουλάχιστον τρεις).

Συνδυαστικά όμως με τη γυμναστική, χρειάζεται να φροντίστε λίγο παραπάνω και η διατροφή σας. Δυστυχώς, όσο και να «κοπανιέστε» στο διάδρομο, αν θέλετε να χάσετε το τοπικό λίπος χρειάζεται να είστε πιο προσεκτική με τις τροφές που επιλέγετε να βάζετε στο πιάτο σας. Προσοχή! Δεν στηρίζουμε να μειώσετε απλώς τις θερμίδες που λαμβάνετε (αυτό ελάχιστη διαφορά θα κάνει), αλλά να τις αντικαταστήσετε. Βλέπετε, αν συνεχίζετε να τρέφεστε με φαγητά που ευνοούν το φούσκωμα, η κοιλιά κα τα «πλαϊνά» θα σας λένε «καλημέρα» κάθε πρωί.

Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να αρχίσετε να λέτε περισσότερα «ναι» σε τροφές πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και να αφήσετε στην άκρη τους απλούς υδατάνθρακες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι τροφές που πρέπει να αντικαταστήσετε είναι οι εξής.

Αφήστε το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί και επιλέξτε καστανό ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης.

Αφήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδρογονωμένα και κορεσμένα λιπαρά και προτιμήστε τροφές με μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. αβοκάντο, καρύδια).

Αφήστε το βούτυρο και χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο (αλλά χωρίς υπερβολές).

Αντικαταστήστε, για λίγο, το κόκκινο κρέας με το σολωμό.

Αντικαταστήστε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή διατροφική αξία (π.χ. πατατάκια) με σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (π.χ. αμύγδαλα).

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.