Μπορείς πολύ σωστά να μαντέψεις ότι τα μπέγκελς, η σόδα, οι καραμέλες και τα πατατάκια σπάνια μπαίνουν στο καλάθι των αγορών ενός διατροφολόγου. Υπάρχουν όμως και μερικές τροφές που ενώ μοιάζουν υγιεινές, οι διατροφολόγοι τις αποφεύγουν.
Οι παρακάτω 5 τροφές που θεωρείς ότι σου κάνουν καλό, κανονικά δεν θα έπρεπε να τις αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ. Μάλιστα οι διατροφολόγοι σημειώνουν ότι οι τροφές αυτές είναι «πεταμένα λεφτά».
1. Συσκευασμένα τσιπς λαχανικών
Παρόλο που δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με την κατανάλωση των λαχανικών, αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών και πολύτιμων ουσιών για τον οργανισμό σου και μάλιστα μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια σωματικού βάρους. Για όλους εκείνους, που δυσκολεύονται όμως να αποκτήσουν μια καλή σχέση με τα λαχανικά, οι γνώστες της μαγειρικής πειραματίστηκαν και έβαλαν όλη τους την τέχνη για να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πρόταση, τα λαχανικά που σερβίρονται σε μορφή τσιπς. Ωφελούν όμως τελικά την υγεία και πόσο «αθώες» είναι οι θερμίδες τους; Σύμφωνα με τους διατροφολόγους τα τσιπς αυτά δεν είναι καλύτερα από εκείνα τα κλασικά τσιπς πατάτας, καθώς στην πραγματικότητα η συσκευασία τους περιέχει μόνο 65% λαχανικά και το υπόλοιπο ποσοστό είναι αλάτι και λάδι. Αντί αυτών προτίμησε φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ανάλατους και ωμούς, γιαούρτι ή φρέσκα λαχανικά.
2. Γιαούρτια με γεύσεις
Το γιαούρτι είναι φυσικά μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών. Αλλά κάποιοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να αγοράσεις ένα απλό λευκό γιαούρτι και να του βάλεις λίγα φρούτα ή/και μέλι παρά να φας ένα γιαούρτι με γεύση. Μερικά γιαούρτια με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και αρώματα είναι τόσο ζαχαρούχα, όσο και ένα γλυκό.
3. Ετοιμες εμφιαλωμένες σάλτσες για σαλάτες
Αυτές οι σάλτες περιέχουν πολλά επεξεργασμένα έλαια, ζάχαρη και τεχνητά χρώματα. Είναι προτιμότερο να φτιάξεις τη δική σου dressing παρά να αγοράσεις μια έτοιμη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, ξίδι και αρωματικά βότανα. Δεν είναι μόνο πιο υγιεινό, αλλά θα σου κοστίσει και πολύ λιγότερο στην τσέπη.
4. Συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Εκτός και αν έχεις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει λόγος να αγοράζεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη, λέει η δρ Samantha Lynch. Σε γενικές γραμμές για μια πιο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να αποφεύγεις τροφές που πωλούνται σε σακούλα ή σε κουτί.
5. Ετοιμοι χυμοί
Οταν αποχυμώνεται ένα φρούτο ή ένα λαχανικό εξαλείφεται το μεγαλύτερο μέρος των υπερπολύτιμων ινών του. Αυτό που μένει είναι το σάκχαρο του φρούτου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Παρόλο που ένας χυμός μπορεί να περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει μόνο συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών κάθε φορά. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να φας ένα ολόκληρο φρούτο ή λαχανικό παρά να πιεις έναν έτοιμο χυμό από το σούπερ μάρκετ.
bovary