Για «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου» επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ότι θα διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή

Αναπάντητα ερωτήματα που προοιωνίζονται κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων, τόσο το αμέσως προσεχές διάστημα όσο και στην επόμενη Βουλή, άφησε πίσω της η σφοδρή κοινοβουλευτική κόντρα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η αίθουσα του Κοινοβουλίου έγινε επί έξι και πλέον ώρες πεδίο ανταλλαγής οξύτατων αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, να διαφωτιστούν για την ουσία της σκανδαλώδους υπόθεσης.

Ο ισχυρισμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι «τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν επιλέξαμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας», δεν αποδείχθηκε από τη σωρεία εγγράφων, ένθεν κακείθεν. Παράλληλα, η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει ότι υπήρξε και άλλος ενδιαφερόμενος -κάποιος ονόματι «Ζορζ Σφακιανάκης»- για να «μεσολαβήσει» στην πώληση των βλημάτων ενίσχυσε μάλλον παρά αποδυνάμωσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι «ο Παπαδόπουλος ενεπλάκη ως μεσάζων», καθώς εκπροσωπούσε κατά καιρούς διάφορες χώρες.
Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παρέμεινε το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα που αφορά τον λόγο για τον οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί η συμφωνία, εφόσον είναι καθόλα νόμιμη και ο καταδικασμένος για λαθρεμπόριο επιχειρηματίας από την Αξιούπολη Κιλκίς, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ήταν πιστοποιημένος εκπρόσωπος του σαουδαραβικού βασιλείου.

Κάλυψη Τσίπρα σε Καμμένο

Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσε η παράκαμψη των ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα της πώλησης όπλων σε μια χώρα που βάλλει κατά αμάχων στην Υεμένη, που ετέθησαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, που πήρε τον λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή του, επικαλούμενος και τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά το γεγονός, όμως, ότι πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής είχε γίνει γνωστή και η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδειξαν να «συγκινούνται».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας παρέσχε κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αν και, κατά την αντιπολίτευση, «με προσποιητό ενθουσιασμό», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε να μιλά για «σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου», που θα διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή.


Μητσοτάκης: Σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης

«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι, εκτός από αυταπάτες και συνειδητά ψέματά, ηγείστε κ. Τσίπρα μιας ανήθικης κυβέρνησης. Και η απάντηση που θα σας δώσει θα είναι πολύ πιο ηχηρή και θα έρθει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι φαντάζεστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητοστάκης. «Και τότε κ. Τσίπρα δεν θα σας σώσει κανένα βραβείο σθένους. Οι πολίτες θα σας στείλουν στη μόνη πραγματική θέση που σας αξίζει.  Και το βραβείο του χειρότερου τέως πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης θα σας ανήκει δικαιωματικά».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Αντί, κ. Τσίπρα, να πετάτε, όπως συνηθίζετε, την μπάλα στην εξέδρα, απαντήστε μας  για τις business του κ. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν θα το κάνετε, σας καθιστώ υπεύθυνο για κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Αφήστε απερίσπαστη την Δικαιοσύνη να διερευνήσει αυτήν την υπόθεση. Και σας προειδοποιώ μετά λόγου γνώσεως. Σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της, πιέζοντας τους λειτουργούς της, δρομολογώντας διώξεις και στοχοποιώντας θεσμούς που δεν μπορείτε να ελέγξετε».


Τσίπρας: Μόνο σας επιχείρημα η καταστροφολογία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στήριξε όλη του την επιχειρηματολογία για κάλυψη του κ. Καμμένου στον ισχυρισμό ότι την αντιπολίτευση «καθοδηγεί ένα μιντιακό λόμπι». Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, μίλησε για  «συντονισμένο κρεσέντο ΜΜΕ» και δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει τις επικρίσεις του κατά του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενος στη Siemens, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, τα Paradise Papers και το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής της αντιπολίτευσης. «Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιείτε τον Καμμένο. Δεν θελετε να χτυπήστε τον Καμμένο. Θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ συνέχισε: «Βλέπετε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε. Δεν θα φτάσουμε μόνο στο τέλος της θητείας μας, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Βλέπετε κ. Μητσοτάκη ότι το κλίμα αλλάζει. Τον Σεπτέμβρη του 2019 θα γίνουν εκλογές. Κρατηθείτε μέχρι τότε. Όταν θα πρέπει να αναμετρηθούμε, εσείς θα έχετε μόνο επιχείρημα την καταστροφολογία. Εμείς τότε θα έχουμε πετύχει και θα έχουμε όραμα για την επόμενη ημέρα. Αυτό φοβάστε».

Επανήλθε, δε, και πάλι στα περί των μέσων ενημέρωσης που τον πολεμούν: «Τι ακριβώς νομίζετε; Έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις. Από τους βαρόνους της παραδικαστικής εξουσίας; Προσπαθείτε να τα καλύψετε όλα στο σκοτάδι, αλλά εμείς θέλουμε το φως. 15 ημέρες το μόνο που ακούει ο ελληνικός λαός είναι άναρθρες κραυγές και σκόρπιες λέξεις. Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί και ποιον κατηγορείτε».

Επικαλέστηκε έγγραφα ο πρωθυπουργός, αλλά δεν τα κατέθεσε στα πρακτικά…

Επιχειρώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ότι η «πέτρα του σκανδάλου» δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ειδικού χειρισμού έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, από εκείνα που ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι θα καταδικαζόταν με δεκαετή κάθειρξη όποιος τα έκανε χρήση.

Ο πρωθυπουργός το έκανε -χωρίς να τα καταθέσει στα πρακτικά και καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων και μόνον αυτούς να πάνε στο υπουργείο να τα διαβάσουν…- για να υποστηρίξει ότι τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης του Παπαδόπουλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, που δεν αναγνώριζε την εκπροσώπηση του Παπαδόπουλου. Ο πρεσβευτής εκλήθη στην Αθήνα και κατονόμασε ως πηγή τον Έλληνα Ζορζ Σφακιανάκης, ο οποίος ήθελε να μεσολαβήσει ο ίδιος.

Το γεγονός αυτό κατά τον κ. Τσίπρα ήταν λόγος για να ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγγνώμη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα. «Δεν κάνετε κακό στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα κ. Μητσοτάκη» ισχυρίστηκε. Στη διάρκεια της αντιπαράθεσης ανήγγειλε ότι θα καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, κάτι που δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η επίκληση, πάντως, απορρήτων εγγράφων από τον πρωθυπουργό έδωσε το έναυσμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα που κρατούσε επί ημέρες επτασφράγιστα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Παρότι ο τελευταίος αρνήθηκε να παραλάβει τα χαρακτηρισμένα ως απόρρητα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, όταν τα κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά, με τη συνυπογραφή του Σταύρου Θεοδωράκη, στη συνέχεια στελέχη της ΔΗΣΥ τα έδωσαν στη δημοσιότητα, αφήνοντας εκτεθειμένο το προεδρείο της Βουλής, το οποίο έδωσε ρεσιτάλ προσήλωσης στις κομματικές ταυτότητες των μελών του.

Το σχόλιο «Φοβηθήκαμε τώρα…» που έκανε η προεδρεύουσα αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης προανήγγειλε ότι «στην επόμενη Βουλή ο υπουργός Άμυνας θα βρεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές» ήταν μόνον ένα από τα δείγματα μονομέρειας του προεδρείου που, από τον Κανονισμό του Σώματος, είναι υποχρεωμένο να τηρεί ίσες αποστάσεις από την έδρα.

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.