H φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου το απόγευμα της Τετάρτης, ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) ο κ. Τσίπρας ανέλαβε αλληλέγγυα και εις ολόκληρον την ευθύνη» αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει στην παρούσα χρονική περίοδο με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στη σκιά των ερωτημάτων για το κατά πόσο μπορεί να κρατήσει η συγκεκριμένη κυβερνητική συμμαχία και εάν θα αντέξει η συμπόρευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, η απάντηση δόθηκε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.


Εν μέσω της θυελλώδους σύγκρουσης Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ για την υπόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία χωρίς διακρατική συμφωνία, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει σαφή θέση.

Η κίνησή του να…σηκώσει το γάντι που του έριξε η αξιωματική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι «απέδρασε στο Παρίσι» για να μην παραστεί στη Βουλή και υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο, είναι ενδεικτική της γραμμής «πάμε μαζί έως το τέλος» που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και να ζητήσει –λόγω του ταξιδιού του στο Παρίσι για δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International και από το Δικηγορικό Σύλλογο- αναβολή λίγων ημερών στη συζήτηση της σχετικής επερώτησης της ΝΔ που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να συζητηθεί σήμερα, αποτυπώνει πλήρως τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Βέβαια, εάν υπάρξουν νέα στοιχεία και άλλες αποκαλύψεις και βρεθεί ο Π. Καμμένος σε πιο δυσχερή θέση, είναι αυτονόητο ότι θα συμπαρασύρει συνολικά και την κυβέρνηση. Και αυτό διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός με προσωπική του απόφαση πλέον βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει την υπεράσπιση του κυβερνητικού εταίρου.

Αν και μέχρι και το βράδυ της Τρίτης σε μεγάλο τμήμα της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και ως ένα βαθμό στο ευρύτερο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν υπήρχε διάθεση πλήρους στήριξης του Π.Καμμένου, όλα άλλαξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μετά και τις επικριτικές αναφορές ΜΜΕ ότι ο Πρωθυπουργός αφήνει μόνο και έκθετο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Είναι σαφές, παρά το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνία του Αλ.Τσίπρα με τον Π.Καμμένο, ότι υπήρξε συνομιλία των δυο πολιτικών, σύμφωνα με κεντρικούς παράγοντες. Και γι’ αυτό και στη συνέχεια με την επιστολή του ο Πρωθυπουργός μόνος και ξεκάθαρα σημείωσε ότι θέλει να παραστεί στη Βουλή και επί της ουσίας να υπερασπιστεί τον υπουργό και κυβερνητικό εταίρο του.

Η απόφαση του πρωθυπουργού ικανοποίησε πλήρως την ΝΔ, αν και διαφώνησε κάθετα με την αναβολή της συζήτησης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και ζήτησε να συζητηθεί η επερώτηση και να υπάρξει νέα συνεδρίαση για το θέμα, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Η σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης μεταφέρθηκε στο εάν θα παραστεί ή όχι ο Αλ. Τσίπρας, μια κίνηση που δεν έχει γίνει από πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, όπως ενθυμούνται έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Και όμως η ουσία είναι, και δεν δόθηκε η δέουσα σημασία και από την αντιπολίτευση, στην κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση, απαγορεύοντας ουσιαστικά στην αντιπολίτευση να παρουσιάσει έγγραφα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή συνεχώς αποκαλύπτονται έγγραφα από άλλες πηγές, όπως π.χ. τα Paradise Papers, κ.α. και μάλιστα γίνεται και πολιτική αξιοποίησή τους.

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών» σημειώνεται στην ανακοίνωση που χαρακτηρίζεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως πρωτόγνωρη. Παράλληλα, γίνεται επίκληση του άρθρου 26 του Εθνικού Κανονισμού Ασφάλειας που προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Και αυτή η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά την αναβολή της σημερινής συζήτησης στη Βουλή και λίγες ώρες μετά την ενέργεια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέσει σχετικά έγγραφα που δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος διαπραγματευόταν και με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση όπλων, αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμπε η πλευρά της ΝΔ ότι υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που θα εμφανιστούν.


Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ηλεκτρισμένη και την προσεχή Δευτέρα αναμένεται στη Βουλή σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του Π. Καμμένου με τον πρόεδρο της ΝΔ, σε μια συζήτηση επερώτησης διαφορετική από τις άλλες. Και αυτό διότι ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία 25 έτη, δεν είχαν τοποθετηθεί οι πρόεδροι της Κ.Ο., αν και αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας που είπε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις…«προσκάλεσε» στην μονομαχία της Δευτέρας και τον Κυρ. Μητσοτάκη ως ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας για να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε με ικανοποίηση την…πρόσκληση, και χθες το βράδυ μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ, αρκετά ικανοποιημένος, είπε ότι ο Πρωθυπουργός επιτέλους μετά από 17 μέρες εμφανίστηκε επιτέλους για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την παρουσία του Αλ. Τσίπρα καλοδεχούμενη την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή και είπε με έμφαση: «Αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση στην οποία εγείρονται μία σειρά από ερωτήματα».

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, μετά και την φράση «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» που χρησιμοποίησε δυο φορές η κυβερνητική πλευρά, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ για προσβολή της πολιτικής αισθητικής.

Αρης Ραβανός

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.