Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ και τους Πράσινους και δεν επέτρεψε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ αγαπάει την ταχύτητα και όχι μόνο στο τιμόνι της Porsche 911 που διαθέτει. Στο βιβλίο του Schattenjahre («Τα χρόνια στη σκιά»), το οποίο κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου και βρίσκεται στην 9η θέση καλύτερων πωλήσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με το Spiegel, παραδέχεται ότι αυτή η βιασύνη τού δημιούργησε πολλούς εχθρούς. Ειδικά το 2013, όταν, σε ηλικία 34 ετών, δεν περίμενε ούτε 24 ώρες μετά την συντριβή των Φιλελευθέρων στις εκλογές για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Σήμερα ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι η γρήγορη επικράτησή του στην αρχηγία του κόμματος, έδωσε στους Φιλελεύθερους τη δυναμική για να φθάσει στο 10,7 % στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017.
Αποφασίζοντας, τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Νοεμβρίου, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς (CDU-CSU) και τους Πράσινους, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Λίντνερ δέχεται πάλι βροχή επικρίσεων. Πολλοί συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι το FDP βιαζόταν να διακόψει, ότι οι επικεφαλής του είχαν προετοιμάσει την έξοδό τους εδώ και μέρες και ακριβώς όταν κατάλαβαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν θετικά, αποφάσισαν να χτυπήσουν πίσω τους την πόρτα.
Σύμφωνα με μια μέτρηση της Forsa-RTL, η οποία διενεργήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμφωνούν με την αποχώρηση του κ. Λίντνερ. Οι περισσότεροι (80%) προέρχονταν από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία.
Ο 38χρονος Κρίστιαν Λίντνερ συγκρίνεται συχνά με τον Εμανουέλ Μακρόν ή τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τον έχει αποκαλέσει «Selfie-Made Man». Στις προεκλογικές του αφίσες, αυτός ο πρώην ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας, ποζάρει συνήθως μόνος. Οι αντίπαλοί του το θεωρούν σημάδι ενός υπερμεγέθους εγώ. Κομψός, με γαλάζια μάτια, ο Λίντνερ κολακεύεται όταν τον συγκρίνουν με τον Εμανουέλ Μακρόν ή τον Τριντό. Οπως κι εκείνοι είναι νέος, φιλελεύθερος, υπέρ της αγοράς και φιλόδοξος.
Οι Φιλελεύθεροι υπήρξαν επί δεκαετίες ο αγαπημένος εταίρος των Χριστιανο-δημοκρατών, από τον Κόνραντ Αντενάουερ ως τον Χέλμουτ Κολ και την Ανγκελα Μέρκελ, στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Αλλά αυτή η εποχή δείχνει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το βράδυ της Κυριακής, όταν έκλεισε πίσω του την πόρτα των διαπραγματεύσεων, ο Κρίστιαν Λίντνερ έφερε την Ανγκελα Μέρκελ αντιμέτωπη με την χειρότερη και σοβαρότερη κρίση της μακράς καριέρας της.
«Είναι καλύτερα να μην κυβερνάς από το να κυβερνάς κακά», δήλωσε μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.
Είναι αλήθεια ότι το CDU της Ανγκελα Μέρκελ, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι δεν συμφωνούν σε πολλά πράγματα για να συγκυβερνήσουν αυτή τη στιγμή, ειδικά στο μεταναστευτικό και στη μείωση των φόρων που απαιτούν οι Φιλελεύθεροι. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε πετάξει ένα βαρύ βότσαλο στη λίμνη παίρνοντας θέση υπέρ της Ρωσίας, κατά των κυρώσεων εναντίον της και υπέρ της αναγνώρισης της ρωσικής Κριμαίας. «Η ασφάλεια και η πρόοδος της Ευρώπης εξαρτώνται εν πολλοίς από τις σχέσεις με τη Μόσχα» είχε δηλώσει, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από τον γερμανικό τύπο και από την Ανγκελα Μέρκελ.
Αλλά μπορεί η πραγματίστρια Μέρκελ και ο ανυπόμονος Λίντνερ να μην μοιάζουν ως προσωπικότητες, ωστόσο τα προγράμματα των κομμάτων τους ταυτίζονται σε πολλά θέματα, ειδικά στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και στην σκλήρυνση των θέσεων απέναντι στην Ελλάδα. «Η ανυπομονησία είναι κι αυτή μια αρετή», ήταν ένα από τα προεκλογικά συνθήματα του Λίντνερ.
iefimerida