Άλλο ένα ηχηρό «Νein» στο ενδεχόμενο να μετάσχουν σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, είπαν οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως αποφάσισε ομόφωνα η κομματική ηγεσία του SPD στο Βερολίνο.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Σουλτς επέρριψε την ευθύνη για την πρωτόγνωρη πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται η Γερμανία στα τέσσερα κόμματα που μετείχαν στις διαβουλεύσεις για τον συνασπισμό Τζαμάικα, τα οποία κατ’ επανάληψη χαρακτήρισε «ανίκανα».
«Δύο μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές η Ένωση (CDU/CSU), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έφεραν τη Γερμανία σε μια δυσχερή θέση. Θεωρούμε σημαντικό να μπορέσουν οι πολίτες να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση. Δεν φοβόμαστε τις πρόωρες εκλογές», είπε.
Ο πρόεδρος του SPD υποστήριξε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι ψηφοφόροι έδειξαν «κόκκινη κάρτα» στο μεγάλο συνασπισμό.
-«Κι αν η Μέρκελ δεν διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία, θα άλλαζε γνώμη για το μεγάλο συνασπισμό; ρωτήθηκε. «Την εντολή από τους ψηφοφόρους την έλαβε η κυρία Μέρκελ και ουδείς άλλος», απάντησε με νόημα.
Ο Σουλτς τόνισε ότι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ως πρόεδρος του κόμματος διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, πράγμα που θα κάνει όταν έρθει η ώρα. Άφησε, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέβει εκ νέου ως υποψήφιος, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία του SPD στο συνέδριο του κόμματος στις αρχές Δεκεμβρίου.
Έκκληση από τον Σταϊνμάγιερ στα κόμματα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης παρά την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το «συνασπισμό Τζαμάικα», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να πετάξουν πίσω στους ψηφοφόρους το μπαλάκι των ευθυνών.
«Οκτώ εβδομάδες μετά τις εκλογές οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής καρπούς. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτόγνωρης στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατάστασης», είπε τονίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η εντολή που έδωσε ο λαός για τη συγκρότηση κυβέρνησης στα κόμματα – μια ευθύνη που έχουν όχι μόνον έναντι των δικών τους ψηφοφόρων, αλλά έναντι ολόκληρου του λαού. «Περιμένω από όλους να είναι έτοιμοι για διαβουλεύσεις», είπε. Και προειδοποίησε: «Διαπιστώνω ότι θα είναι μεγάλη η έλλειψη κατανόησης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, κυρίως μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους»
iefimerida