Επικίνδυνα μικρόβια στο πόσιμο νερό και το φαγητό φαίνεται να είναι συχνό φαινόμενο στα γήπεδα. Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Όποιος έχει περάσει έστω και ένα απόγευμα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο γνωρίζει ότι δεν πρόκειται και για τα πιο καθαρό μέρος του κόσμου.

Οι έρευνες όμως που έγιναν κατ’ εντολή του γερμανικού δημόσιου ραδιοφώνου σε διάφορα στάδια της χώρας δείχνουν μια τρομακτική εικόνα.

Επικίνδυνα μικρόβια στο πόσιμο νερό, αλλά και στα τρόφιμα που πωλούνται στις καντίνες του γηπέδου. Οι ειδικοί πήραν κρυφά δείγματα σε αγώνες ποδοσφαίρου στο Μόναχο, την Κολωνία και τη Βρέμη.

Στο στάδιο της Βρέμης και έδρα της ομάδας Βέρντερ Βρέμης εξετάσθηκαν δυο σάντουιτς με ψάρι. Και στα δύο βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και στο ένα μάλιστα και μικρόβια από πύον.

Σε δείγματα που λήφθηκαν από τους νιπτήρες στις τουαλέτες ανδρών στο Μόναχο και τη Βρέμη ο αριθμός των μικροβίων στο πόσιμο νερό είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο.

Η απάντηση των ομάδων

Στη δημοσίευση της έρευνας οι ομάδες αντέδρασαν άμεσα, επισημαίνοντας ότι τηρούν υψηλά κριτήρια στον ποιοτικό έλεγχο και ότι στους τακτικούς τους ελέγχους δεν προέκυψε κάτι αξιοσημείωτο.
«Ο προμηθευτής μας, μας βεβαίωσε ότι εξετάζει κάθε αποτέλεσμα σοβαρής έρευνας προκειμένου να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές στην ποιότητα των προϊόντων του», δήλωσε χαρακτηριστικά το γραφείο τύπου της Βέρντερ Βρέμης.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και σε διάφορα σάντουιτς στο Μόναχο και την Κολωνία. Εικάζεται ότι τα μικρόβια βρέθηκαν στο φαγητό επειδή ο πωλητής άγγιζε το φαγητό και τα χρήματα με το ίδιο χέρι.

Πρόβλημα και για τους αθλητές

Πάντως στα στάδια δεν κινδυνεύουν μόνο οι πεινασμένοι θεατές.

Σε ένα στα τρία αποδυτήρια και ειδικότερα στις ντουζιέρες βρέθηκαν μικρόβια που προκαλούν τη Νόσο των Λεγεωνάριων.
Πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος.
Τα συγκεκριμένα μικρόβια αναπτύσσονται στο νερό και ειδικά σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 45 βαθμούς Κελσίου.
Το περιβάλλον δηλαδή στις σωληνώσεις των αποδυτηρίων, όπου τα ντους συχνά δεν χρησιμοποιούνται και τα νερά λιμνάζουν για μέρες, είναι ό,τι πρέπει για συγκεκριμένα μικρόβια.

Το πρόβλημα αυτό αφορά τα γήπεδα ομάδων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας σε Φρανκφούρτη, Ντάρμστατ, Μάιντς, Λεβερκούζεν, Νυρεμβέργη, Καρλσρούη, Μπόχουμ, Ζαντχάουζεν και το ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνο.

 

DW

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed