Νέα μείωση τζίρου, συνεχιζόμενη απαισιοδοξία και πιθανή αδυναμία εξόφλησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων για το επόμενο τετράμηνο, δηλώνουν πάνω από έξι στις δέκα επιχειρηματίες της Μαγνησίας, όπως προκύπτει από έρευνα σε δείγμα 346 επιχειρήσεων, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Παράλληλα, πάνω από εννιά στους δέκα δεν προτίθενται να κάνουν επενδύσεις και οκτώ στους δέκα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να προσλάβουν προσωπικό.

 

Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, η οποία αφορά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 65%) αναφέρουν νέα μείωση τζίρου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εξεταζόμενη περίοδο, ενώ αύξηση αναφέρει μόνο το 20% του δείγματος και στασιμότητα το 15%. Ποσοστό 37% του δείγματος δηλώνει ότι η μείωση τζίρου δεν ξεπέρασε το 20%, ενώ το 15% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι είδε τον τζίρο του να μειώνεται κατά 20%-40% και το 13% υποστηρίζει ότι η πτώση ήταν άνω του 50%. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 64% εμφανίζεται απαισιόδοξο όταν ερωτάται αν αναμένει βελτίωση της κατάστασης στο επόμενο τετράμηνο: το ποσοστό είναι μεν σαφώς βελτιωμένο από το 86% της προηγούμενης μέτρησης, αλλά η θετική αυτή εικόνα αποδίδεται από την ΟΕΒΕΜ στην επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο.

 

Παράλληλα, πάνω από έξι στις δέκα (ποσοστό 66%) εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες κτλ στο επόμενο τετράμηνο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τής έρευνας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, επισημαίνει ότι ένα από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι η νέα μείωση τζίρου, που κατέγραψαν οι τοπικές επιχειρήσεις, σε συνέχεια της πτωτικής πορείας των δύο προηγούμενων εξεταζόμενων περιόδων. «Χαρακτηριστική εξάλλου της συνεχιζόμενης έντονα υφεσιακής ψυχολογίας της αγοράς είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι επιχειρήσεις του δείγματος στην ερώτηση αν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με το 93% των ερωτηθέντων να απαντούν “Όχι”, έναντι 88% στην προηγούμενη έρευνα.

 

Την ίδια ώρα, ελαφρά μόνο αύξηση καταγράφεται στην εξωστρέφεια του παραγωγικού ιστού της περιοχής, με ποσοστό 13% να δηλώνει ότι πραγματοποιεί εξαγωγές, έναντι ποσοστού 9% στην προηγούμενη έρευνα, αλλά το ποσοστό αυτό παραμένει φυσικά ακόμη “εμβρυακό” (καθώς επί της ουσίας μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις έχει εξαγωγική δραστηριότητα)» πρόσθεσε. Όσον αφορά την απασχόληση, ποσοστό 77% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προσλάβει προσωπικό, έναντι ποσοστού 90% στην έρευνα του Φεβρουαρίου.

 

“Η βελτίωση οφείλεται και πάλι, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των απαντήσεων, στο ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος, όμως σαφώς δεν αντανακλά την έντονη τουριστική δυναμική της περιοχής. Το 80% εξάλλου όσων δηλώνουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις φορά σε προσωπικό μερικής και όχι πλήρους απασχόλησης. Ποσοστό 87% πάντως δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 64% στην προηγούμενη έρευνα” διευκρινίζει ο κ.Πλαστάρας. «Η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, «δεδομένου ότι εντός τριών ετών θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση POS, επιβάλλει, επιτάσσει, απαιτεί τη σύνδεση με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό 100%.

 

Εκτιμάται ότι εάν δεν υπάρξει τέτοια προοπτική, πληθώρα επιχειρήσεων θα βάλει λουκέτο με άμεσες συνέπειες στην ανεργία, στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Το κομμάτι αυτό θα αποτελέσει και ερώτημα στην επόμενη έρευνά μας, καθώς επί της ουσίας μας το έθεσαν επί τάπητος οι ίδιες οι επιχειρήσεις της περιοχής». Στην 3η έρευνα της ΟΕΒΕΜ συμμετείχε δείγμα 346 επιχειρήσεων, προερχόμενων κατά 25% από τον εμπορικό κλάδο, κατά 18% από τον βιοτεχνικό και κατά 57% από τον επαγγελματικό (οι έρευνες της ΟΕΒΕΜ διεξάγονται πλέον σε τετραμηνιαία βάση, έναντι τριμηνιαίας αρχικά).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.