Προφανώς, αν είστε από τους ανθρώπους που όταν καθυστερούν να φτάσουν στο γραφείο, φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αγχώνονται με το παραμικρό. Στην πραγματικότητα, όμως τα σημάδια ότι το άγχος σας τρώει τη ζωή (και την υγεία), είναι πιο περίπλοκα και πολλές φορές μη αντιληπτά.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ότι δε χρειάζεται να διαμονοποιούμε το άγχος αφού πρόκειται μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Ποιος δεν έχει αγχωθεί όταν έχει χρειαστεί να μιλήσει μπροστά σε κοινό; Ωστόσο, αυτό είναι το best case scenario.Για αρκετούς ανθρώπους το άγχος αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό από τους ίδιους με αποτέλεσμα να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής και να αποκτά παθολογικό χαρακτήρα. Το άσχημο είναι ότι, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά να μην έχετε την παραμικρή συνείδηση.

 

Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε 7 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να δείτε καθαρά τι σας συμβαίνει (ακόμα κι αν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε αυτά, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Το ότι αναγνωρίζετε το πρόβλημα είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να το αντιμετωπίσετε).

1. Αφήνετε τους φόβους σας να καθορίζουν το μέλλον σας

Και κατ’ επέκταση οργανώνετε τη ζωή σας γύρω από αυτούς, χωρίς όμως να μπαίνετε στη διαδικασία να τους αντιμετωπίσετε. Στην πραγματικότητα, με το αποφεύγετε να κάνετε ό,τι σας φοβίζει/αγχώνει, αλλά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη ζωή σας (π.χ. να φύγετε στο εξωτερικό ή να ζητήσετε συγγνώμη σε ένα φίλο και να επαναφέρετε μια σχέση στη ζωή σας), σαμποτάρετε τον εαυτό σας από τη δυνατότητα να ζήσετε μια πλήρη ζωή.

2. Παρουσιάζετε θέματα υγείας από το πουθενά

Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους; Υπάρχουν στιγμές που σας πιάνει ταχυκαρδία, τρέμουλο ή ιδρώνετε πολύ; Όπως ίσως να έχετε ακούσει, το άγχος σωματοποιείται. Αν σας έχει τύχει κάτι από τα παραπάνω χωρίς να συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας, τότε, ίσως, αυτές οι ενοχλήσεις να έχουν τη ρίζα τους σε αυτό.

3. Κυνηγάτε την τελειότητα

Σύμφωνα με το Psychology Today, το τοξικό τρίπτυχο «Τελειότητα, άγχος, κατάθλιψη» οδηγεί σε παράλυση και αναβλητικότητα. Έχοντας μάλιστα μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτά που επιθυμείτε να κάνετε, καταλήγετε σε μια παθητική αδράνεια. Με άλλα λόγια, από το να μην κάνετε τέλεια κάτι, προτιμάτε να μη το κάνετε καθόλου.

4. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Αν και δεν είναι παράλογο να σας απασχολεί κάτι όταν πέφτετε για ύπνο (εξάλλου, για πολλούς, αυτή είναι δυστυχώς η ώρα που σκέφτονται ό,τι τους προβληματίζει), το να στριφογυρίζετε για ώρες ανάμεσα στα σεντόνια είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάιστα, όταν τα βράδια που δεν κοιμάστε αρχίζουν να ξεπερνούν σε αριθμό τα βράδια που κοιμάστε, ξεκάθαρα υπάρχει πρόβλημα.


5. Ψάχνετε συνεχώς την επιβεβαίωση

«Όλοι ψάχνουμε την επιβεβαίωση από τους γύρω μας», θα σκεφτείτε. Σύμφωνοι. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο να μην μπορείτε να πάρετε μια απόφαση αν δεν σας συμβουλέψει κάποιος για το τι πρέπει να κάνετε, πράγμα που φτάνει στα όρια της κατάργησης της ελεύθερης σας βούλησης. Έχετε σκεφτεί ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή νιώθετε ότι δεν θα αντέξετε να «σηκώσετε» το βάρος από την ευθύνη των πράξεων σας;

 

6. Έχετε αρκετούς ψυχαναγκασμούς

Ενώ μόλις έχετε φύγει από το σπίτι, επιστρέφετε για να (ξανα)τσεκάρετε ότι κλειδώσατε, πλένετε τρεις φορές τα χέρια σας για να βεβαιωθείτε ότι εξολοθρεύσατε τα μικρόβια. Σας θυμίζουν κάτι οι συγκεκριμένες συμπεριφορές; Το ότι φτάνετε στο σημείο να μη μπορείτε να παραλείψετε μια κίνηση προκειμένου να νιώσετε ήρεμη ή αλλιώς οι ιδεοψαναγκαστικές διαταραχές είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα και πηγή έντονου στρες.

7. Τρομάζετε εύκολα. Πολύ εύκολα.

Πετάγεστε με τον παραμικρό θόρυβο. Έχουν υπάρξει φορές που έχετε τρομάξει ακόμα και από την ξαφνική (πλην προβλεπόμενη) παρουσία κάποιου σε ένα χώρο, όπως π.χ. να επιστρέψει στο σπίτι ο σύντροφός σας ενώ εσείς είστε απορροφημένη στο pc. Το ότι βρίσκεστε συνεχώς«στην τσίτα», ίσως να οφείλεται στο άγχος.

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.