Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης και ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Eurogroup του Ιουνίου για το θέμα του χρέους, πέφτουν ξαφνικά στο τραπέζι σενάρια ρήξης με τους δανειστές.
Το κλίμα της επανάληψης του 2015 υπενθυμίζουν οι έμμεσες αλλά σαφείς απειλές που εκτοξεύουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι αιωρείται στον αέρα η απειλή-ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα προς τους δανειστές, αν δεν δώσουν στην κυβέρνηση ελάφρυνση του χρέους.
Με τις χθεσινές του δηλώσεις, σε ξένους συντάκτες, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε ξεκάθαρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έδωσε την αφορμή στα γερμανικά μέσα να ξεκινήσουν τα σενάρια, με πρώτη την Bild.
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να στυλώσει τα πόδια, αφού στο Eurogroup της 22ης Μαΐου η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από αυτά που ήθελε για την ελάφρυνση χρέους.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναγκάστηκε να εκτεθεί λέγοντας ότι είναι έτοιμος να φορέσει γραβάτα, «Τόσο καλά είναι τα νέα για το χρέος -too good to be true», είχε δηλώσει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ωστόσο, το δραματικό Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο οι δανειστές -και κυρίως ο Σόιμπλε- δεν ήθελαν να ακούσουν για το ελληνικό χρέος, φαίνεται ότι σκληραίνει και την ελληνική πλευρά.
Δραγασάκης: Η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρούσει τα ξένα δημοσιεύματα για στάση πληρωμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έριξε λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για σκλήρυνση στάσης της Ελλάδας.
Σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον.
Ο κ. Δραγασάκης άσκησε, επίσης, κριτική στις θέσεις που εκφράζουν ορισμένοι από τους δανειστές και τις χαρακτήρισε “λανθασμένες” και “μυωπικές”.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «από κάθε άποψη είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό ,το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, να κάνει έστω και την ύστατη ώρα ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».
Ξυδάκης: Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ρήξης
Σε σκληρή γραμμή ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με του δανειστές την ώρα που ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαψεύδουν το δημοσίευμα της Bild ότι η Αθήνα μπορεί να μην δεχτεί τη δόση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος.
«Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.
Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη… υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας».
Παπανάτσιου: Δεν θα γίνει δεκτή καμία πρόταση με κενά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έστειλε νέο μήνυμα ενόψει Eurogroup:
«Η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή. Όλα αυτά που ψηφίσαμε τα έχουμε θέσει στους εταίρους μας, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης, στηρίζουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να βρεθεί λύση και να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αύριο – παρόλο που δεν είναι θέμα συζήτησης – να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Όλοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση».
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παριστάνει το θύμα
Αντιθέτως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση μετά από ένα χαμένο χρόνο. Εκτός αν όπως σημείωσε «η κυβέρνηση μπλοκάρει τη διαδικασία για λόγους λεβέντικου δήθεν εκβιασμού, ψευτοεντυπωσιασμού.»
«Δεν θα της έλεγα να εκβιάσει τάχα μου δήθεν τους συνομιλητές της, πυροβολώντας τα πόδια της χώρας, αρνούμενη να κλείσει η αξιολόγηση και να δοθεί η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει θέμα μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την πλευρά των δανειστών, καθώς όπως είπε «έχουν ολοκληρωθεί οι 140 δράσεις και τις έχει ολοκληρώσει με πολύ μεγάλη πειθαρχία η Κυβέρνηση χωρίς να φέρει αντιρρήσεις, έχουν ψηφιστεί όλα πανηγυρικά και θα γίνουν όλες οι διοικητικές ενέργειες και θα μας δώσουν και τη δόση».
«Η Κυβέρνηση η οποία παριστάνει το θύμα μιας σύγκρουσης γιγάντων μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της Τιτανομαχίας, τάχα μου δήθεν, και εμφανίζεται ως ντροπαλή παρθένα, έχει αποδεχθεί με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό τα πρωτογενή ελλείμματα, τα πάρα πολύ υψηλά».
«Την έχουν δέσει χειροπόδαρα και αυτό στρέφεται εις βάρος των μεσαίων στρωμάτων, των φτωχών, των ανέργων», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: «Να πάρουμε τη δόση και την αξιολόγηση και μακάρι να μας δώσουν το καλύτερο για το χρέος».
Τι έγραψε η Bild για τις προθέσεις της κυβέρνησης
Η γερμανική εφημερίδα Βild σε σημερινό δημοσίευμα της ανέφερε πως η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δις ευρώ του Ιουλίου, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους.
Η ελληνική πλευρά διέψευσε το δημοσίευμα. Ωστόσο από το περιβάλλον Τσακαλώτου αφήνουν ανοιχτό το θέμα.
Τσακαλώτος: Με παρερμήνευσαν
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του στο Reuters απέρριψε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
«Η Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», δήλωσε στο Reuters.
«Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή (της δόσης) δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Αν δεν πάρει την δόση του Ιουλίου η κυβέρνηση πώς θα ξεπληρώσει τους δανειστές; Θα υπάρξει η ίδια αβεβαιότητα στην οικονομία, θα ξαναπαιχτεί το σενάριο της στάσης πληρωμών;
Κυβέρνηση: Σκοπιμότητες πίσω από την Bild
Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.
Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης το δημοσίευμα της Bild διαψεύστηκε, όπως αναφέρει σχετικά το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνει: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».
Handelsblatt: Δεν έρχεται καλύτερη λύση για το χρέος
Τα σενάρια για αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι από την Ελλάδα ξεκίνησαν με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.
Μετά τη χθεσινή ενημέρωση των ξένων συντακτών από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εφη Αχτσιόγλου, η γερμανική εφημερίδα εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει καλύτερο συμβιβασμό, μεταξύ των δανειστών, για το χρέος από εκείνον του τελευταίου Eurogroup, η οποία διαβλέπει πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.
«Επειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει ”βαριές” αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι», έγραψε η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της.
«Ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος», σημειώνει ακόμη η Handelsblatt. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ”Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές”, είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Αγωνία στο Μαξίμου: Μπαράζ τηλεφωνημάτων Τσίπρα με Μέρκελ,Μακρόν,Τουσκ
Την ίδια ώρα αγωνία επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου και καταβάλλονται προσπάθειες για λύση στο θέμα του χρέους. Ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Μέρκελ-Μακρόν, καθώς και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι κ.Τσίπρας συνομίλησε περίπου 20 λεπτά με τον καθένα ξεχωριστά.
«Ο Πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού.