Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα, πλήρης ημερών, στα 99 του χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει πριν μερικά χρόνια στην εκπομπή του Mega «Ολα για την Υγεία μου» τα μυστικά της μακροζωίας. Διατροφή, άσκηση, σιέστα, καλή ψυχολογία, καθόλου άγχος.

Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν

Όπως είχε πει τότε, η μακροζωία του οφείλεται εν μέρει στην γερή του κράση και στο DNA του, όμως πρόσεχε πάντα τον εαυτό του. «Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές», είχε σημειώσει,  επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ προτρέποντας τον κόσμο να μην φοβάται τους γιατρούς και να τους συμβουλεύεται συχνά, θεορώντας ελιξίριο ζωής το χαμόγελο.


Η διατροφή του

Όσον αφορά τη διατροφή του, κεντρική θέση  είχαν τα όσπρια, τα φρούτα, το χόρτα, το μέλι και βεβαίως πολύ λάδι. «Η δίαιτα του ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία του. Τρώω πολλά ωμά λαχανικά και κυρίως ωμή αγκινάρα που είναι ωραίος μεζές για το κρασί και την τσικουδιά. Ο,τι υπάρχει στον κόσμο, το έχω πιει, κι όλα τα καλά πράγματα τα έχω φάει. Είμαι καλοφαγάς και μ΄αρέσει και το πιοτό με μέτρο. Πρέπει πάντοτε να τρως αυτό που σου χρειάζεται κάθε φορά. Αγαπώ πολύ τα φασόλια. Κάθε Δευτέρα παραγγέλνω τη φασολάδα μου», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το περπάτημα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει, επίσης τη σημασία της άθλησης και ειδικά τα οφέλη που έχει το περπάτημα: «Από μικρός γυμνάστηκα πολύ. Μου άρεσε πολύ να περπατώ. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση. Μπορείς να την κάνεις μέχρι το τέλος της ζωής σου. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να εγκαταλείπει ποτέ τον εαυτό του. Είναι κόπος, αλλά χρειάζεσαι την κινητικότητα».

Η σιέστα!

Ένα ακόμα από τα μυστικά της μακροζωϊας του θεωρούσε ότι ήταν η επιλογή του να κάνει μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα, μια ανάπαυλα, να κλείνει τους διακόπτες, με κορυφαία, τη μεσημεριανή σιέστα.

Οχι στο άγχος

«Οι στενοχώριες γερνούν;» τον είχε ρωτήσει τότε ο δημοσιογράφος με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά: «Γερνούν αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα χαρακτήρος που δεν αλλάζει αλλά και προσπάθειας που κάνει ο άνθρωπος να τιθασεύσει το χαρακτήρα του, να μην παρασύρεται από την απελπισία, τη στενοχώρια, το άγχος και να αντιδρά. Εγώ από τη φύση μου δεν έχω άγχος. Κοιμάμαι και ξυπνώ με το ρητό αύριο είναι μια άλλη μέρα. Ο άνθρωπος πρέπει το άγχος του και τη στενοχώρια του να τα πολεμά γιατί καμιά φορά σε πλακώνει και σε παρασύρει».

Η δραματική αλλαγή με το θάνατο της Μαρίκας

«Πέρυσι έχασα τη Μαρίκα, ήταν δραματική αλλαγή στη ζωή μου και όμως το αντιμετώπισα διότι εξακολούθησα να έχω τα ενδιαφέροντα και τις επαφές με τους ανθρώπους και τη ζωή. Το μεγάλο πρόβλημα του ανθρώπου που γερνά είναι η μοναξιά. Φεύγουν οι παλιοί σύντροφοι και οι συναγωνιστές και μένει μόνος. Η μοναξιά είναι βαριά, καταθλιπτική και όταν τυχαίνει να χάσεις ένα πρόσωπο που σε συνεπήρε έχεις μεγάλο πρόβλημα. Το αντιμετωπίζεις όταν ανοίξεις διαύλους με τις επόμενες γενιές. Εγώ το έκανα με τα εγγόνια μου. Για να το καταφέρεις πρέπει να σε ενδιαφέρουν τα προβλήματα τα οποία απασχολούν αυτές τις γενιές, πρέπει να είσαι ζωντανός και ενεργός και να συμμετέχεις στη ζωή παρότι κάποιοι έφυγαν. Ετσι κατάφερα να έχω πάντα ενδιαφέροντα. Δεν συνεχίζω την ίδια δραστηριότητα που είχα στο παρελθόν κινούμαι λιγότερο και ταξιδεύω λιγότερο».

«Δεν θέλω να βγω στη σύνταξη», έλεγε

«Ψυχολογικά δεν ήθελα να γίνω συνταξιούχος. Ημουν δικηγόρος, 20 χρόνια είχα κλείσει το ανώτατο όριο και δεν έπαιρνα σύνταξη, δεν ήθελα».

Για την κρίση

Στην ίδια εκπομπή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δώσει και τη συμβουλή για το πώς οι Ελληνες πολίτες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την κρίση, που περνούν.

«Οι άνθρωποι να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα. Η πολιτική ηγεσία ένα χρέος έχει, να λέει την αλήθεια στο λαό και να του προτείνει λύσεις, να μην του κρύβει την πραγματικότητα και ο λαός να το πάρει απόφαση ότι σε αυτή τη ζωή ο κόσμος ο σημερινός και πάντα έτσι ήταν, είναι έντονα ανταγωνιστικός, αδυσώπητα ανταγωνιστικός. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να δουλέψουμε περισσότερο, να λύσουμε τα δικά μας εσωτερικά προβλήματα. Δεν έχουμε ανάγκη την Τρόικα. Θα συνιστούσα μετριοπάθεια. Ελπίδα μου είναι τα πολιτικά κόμματα να συνδιαλέγονται μεταξύ τους και να βρίσκουν τα σημεία που τους ενώνουν και όχι τους χωρίζουν. Για να μπορεί να υπάρχει οργανωμένη κοινωνία πρέπει να σέβονται όλοι το σύνταγμα και τους νόμους. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για συμπλήρωμα».

Όσο για το θάνατο, «είναι καλοδεχούμενος», έλεγε, «αρκεί να με βρει όρθιο και δυνατό. Όχι σακάτη και κακομοίρη». Οπως και έγινε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.