Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να υπάρχει όμως συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, το οποίο παραπέμπεται για τον Ιούνιο.
Η συμφωνία δεν κατέστη δυνατή καθώς το ΔΝΤ δεν πείστηκε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας περισσότερη σαφήνεια στο χρέος αλλά και στα πλεονάσματα.
Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο για το χρέος
Μετά το νέο “ναυάγιο” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για λύση του χρέους: «Ακούσατε ότι έχει γίνει πολλή πρόοδος. Η συνάντηση ήταν μακροσκελής, υπάρχει γενική συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κανένας δεν περιμένει ότι θα υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτό.Το ζήτημα του χρέους είναι πολύ σοβαρό- η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίζαμε τώρα τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος. Προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως στο ζήτημα των αγορών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παράσχουν οι θεσμοί μια συμφωνία. Υπάρχει διάσταση απόψεων, αν και έχουν έρθει όλοι πιο κοντά, αλλά δεν υπάρχει καθαρότητα και σαφήνεια, ώστε να ξέρουν οι αγορές και οι Έλληνες τι θα συμβεί. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος και τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν μετά την περίοδο αυτή. Εντός τριών εβδομάδων, θεωρώ ότι είναι εφικτό να υπάρξει κάποια συμφωνία».
Από τις 16:00, που ξεκίνησε το Eurogroup έγιναν μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τόσο μεταξύ όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όσο και σε επιμέρους συζητήσεις. Tο Eurogroup διεκόπη για περίπου 3 ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς και πολυμερείς επαφές. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Στόχος των επαφών ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε παραδέχθηκε το “ναυάγιο”:
- Κάναμε τεράστια πρόοδο – Η Ελλάδα έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό
- Πολλή δουλειά έχει γίνει από την ελληνική πλευρά
- Μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι
- Επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία
- Επόμενο Eurogroup, σε τρεις εβδομάδες
- Πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές, και αυτό είναι εφικτό
- Θα μπορούσαμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup
- Η τελική συμφωνία επί της β’ αξιολόγησης είναι πολύ κοντά
- Πλήρης συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, μόνο με την ολοκλήρωση του προγράμματος
- Πρέπει να γεφυρώσουμε προσμονή και πιθανότητες
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε:
- Στο πακέτο μέτρων, που έπρεπε να ληφθούν, περιλαμβάνονται μέτρα δύσκολα και απαιτητικά
- 140 μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ήδη εκπληρωθέντα
- Πολύ σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα
- Είχαμε μακροσκελείς συζητήσεις – Προχωρήσαμε σημαντικά
- Θέλουμε συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup – Έχουμε γόνιμο έδαφος
- Είναι σημαντικό να έχουμε επίσημη συμμετοχή ΔΝΤ πριν από το καλοκαίρι
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του:
- Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το χρέος
- Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία
- Θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2016
Συζητήσεις για πλεονάσματα 2%-2,2% μέχρι το 2060
Οι συζητήσεις στο Eurogroup ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) με ένα νέο προσχέδιο κοινής δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.
Αν και όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί σήμερα- το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.
Το Ταμείο θέλει από την ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το 2018. Ομως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup γράφουν και σβήνουν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, με δύο να έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.
Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε: Μετά το τέλος του προγράμματος το χρέος
Νωρίτερα, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε είχαν «παγώσει» τις προσδοκίες για συνολική συμφωνία.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία. «Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα. Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος», δήλωσε.
«Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ηρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά, ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αλλά φάνηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.