Υπό τα σφοδρά πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία με τους θεσμούς.
Πλέον το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», εισήχθη τη Δευτέρα για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον και με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός, ο πρόεδρος της Βουλής έταξε προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών μέχρι την Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00΄.
Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση, είναι πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους».
Επισημαίνεται εξάλλου πως «μέσα από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, επιχειρείται όχι μόνο να εξασφαλιστεί η τακτική χρηματοδότηση μέσω της εκταμίευσης των συμφωνηθέντων πόρων, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσω μιας σειράς μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας, καθώς και να τεθούν τα βασικά θεμέλια για την επαναφορά της θεσμικής κανονικότητας στην αγορά εργασίας». Ειδικά δε για τις διατάξεις τροποποίησης φορολογικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων σημειώνεται ότι «αυτές υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μέτρων που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του».
Πυρ ομαδόν κατά Τσακαλώτου: Απέτυχες, παραιτήσου, δεν φοράς παντελόνια
Η συζήτηση στη Βουλή, χτύπησε «κόκκινο» από την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πυροδοτώντας πολιτική σύγκρουση, με την αντιπολίτευση να τον καλεί να απαντήσει εάν θα παραιτηθεί μετά και την νέα μείωση του αφορολόγητου.
Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σταϊκούρας έλαβε τον λόγο, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ), που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα «μπακάλικα οικονομικά».
«Αν και δηλώσατε ότι δεν κατέχετε τα οικονομικά μιλήσατε για αυτά με βεβαιότητα. Σέβομαι την άποψή σας και δεν θα μιλήσω για άγνοια όπως έκανε με αλαζονεία ο υπουργός χθες για εμάς. Άλλωστε εκπρόσωποι 47 φορέων εξήγησαν νωρίτερα την ισοπέδωση που προκαλεί η πολιτική σας και επιδεινώνει το νέο μνημόνιο», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Τσακαλώτος: Σας προκαλώ να μου πείτε ένα ψέμα
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο: «Είπατε πολλές φορές την λέξη ψέματα. Εγώ σας προκαλώ να μου πείτε ένα. Πάρτε τα πρακτικά και βρείτε πού λέω εγώ ότι τα μεγάλα πλεονάσματα είναι καλό πράγμα. Αν το βρείτε θα είμαι ψεύτης. Αν δεν το βρείτε θα πείτε ότι εσείς είστε ψεύτης».
Επιπροσθέτως έκανε και ένα σχόλιο επί προσωπικού για την κριτική που δέχθηκε από τον κ. Μάκη Βορίδη: «Δεν περίμενα από εσάς κ. Βορίδη να μιλήσετε για παντελονάτους και να πέσετε στο επίπεδο του κ. Λοβέρδου».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης κατά την χθεσινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν φορά παντελόνια καθώς δεν τήρησε την δέσμευσή του να παραιτηθεί στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο.
Λοβέρδος: Ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια, δεν παραιτηθήκατε
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σχολίασε: «Σας ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε μαζί μου γιατί έχω τα γενέθλιά μου και θα σας κεράσω γλυκάκι. Όμως, ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια. Δεν τηρήσατε την δέσμευσή σας και δεν παραιτηθήκατε αν και φέρνετε δύο απανωτές μειώσεις αφορολόγητου».
Βορίδης: Είπατε ότι σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα ύψος θα παραιτηθείτε
Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης διευκρίνισε: «Την δέσμευση περί παραιτήσεων δες σας την επέβαλε κανείς. Εσείς το θέσατε. Εσείς είπατε ότι δεσμεύεστε ότι σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα ύψος θα παραιτηθείτε. Ήταν το δικό σας διαπραγματευτικό σας στοίχημα τον Μάιο. Όταν σας τίθεται ένα πολιτικό ερώτημα που λέει “εφόσον το θέσατε το στοίχημα τι μετεβλήθη;” η απάντηση δεν είναι ότι σας φταίει το δικό μου επίπεδο για την δική σας ασυνέπεια. Φαντάζομαι την σύγκριση με τον κ. Λοβέρδο δεν την κάνατε για να με εξυψώσετε. Το αφορολόγητο πέφτει κάτω από όριο που εσείς θέσατε. Άρα αποτύχατε και ρωτάμε γιατί είστε ασυνεπής και δεν παραιτήστε».
Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε τον κύκλο της αντιπαράθεσης με τρία σχόλια – όπως είπε «για τους παντελονάτους, τα Μαντάμ Τσακαλώτο που έλεγε ο Κασιδιάρης και για το αφορολόγητο».
Φορείς σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάποτε λέγατε «φύγετε τσογλάνια» -Τώρα ξεπουλάτε τα πάντα
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών και των κοινωνικών φορέων δεν έκρυψαν την οργή και τον εκνευρισμό τους για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές δέχονται σφυροκόπημα για το νέο Μνημόνιο που έφεραν στη Βουλή και θα το υπογράψουν την Πέμπτη. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κάνουν λόγο για μία νέα φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή που έρχεται με τα νέα μέτρα. Ενδεικτικό των διαφωνιών είναι πως κανένας εκπρόσωπος φορέα δεν υπερασπίστηκεί το πολυνομοσχέδιο ή έστω τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση αντίμετρα.
Με εκφράσεις όπως «Ντρέπεστε;» «Μας εξαπατήσατε», «Μας κοροϊδέψατε», «Τι σχέση έχετε εσείς με την Αριστερά;», οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων και αναπήρων εξέφρασαν την οργή τους για τα όσα ετοιμάζονται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους ζήτησαν να θυμηθούν τις δεσμεύσεις τους, οι οποίες ήταν ακριβώς αντίθετες από αυτά που υπογράφουν.
Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε ήταν και το ότι η πρόεδρος της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη αναγκάστηκε να διακόψει τους ομιλητές.
iefimerida