Απομόνωσε τις αντιδράσεις των μεγαλύτερων χωρών δημιουργώντας μια διευρυμένη δια-κομματική συμμαχία στέλνοντας έτσι, ηχηρό πολιτικό μήνυμα στις πιο ισχυρές Οικονομίες της Ένωσης που, ως συνήθως, επωφελήθηκαν εις βάρος των πιο αδύναμων, με τα χρήματα που προορίζονταν για να μειώσουν τις ανισότητες εντός της Ευρώπης.

Ψηφίστηκε στην επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας η εισήγηση της Εύας Καϊλή με ευρύτατη πλειοψηφία, και επίσης υπερψηφίστηκε στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχεδίου Γιούνκερ). Η εισηγήτρια ευρωβουλευτής, εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας Ενέργειας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκαμψε τις αντιδράσεις του Λαϊκού Κόμματος και των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και με τις αλλαγές που πέτυχε στη δομή του νομοσχεδίου, ανοίγει τις πόρτες  για επενδύσεις στην Ελλάδα και επιτυγχάνει να τις κάνει πιο ελκυστικές ακόμη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και διασφαλίζοντας διαφάνεια και ευελιξία στην πρόσβαση στα 500δις ευρώ, που προβλέπει το σχέδιο.

Στη πρώτη φάση του σχεδίου Γιούνκερ, οι ωφελημένοι ήταν η Βρετανία (παρότι αποχωρεί από την Ένωση), η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με τις 13 λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ να απορροφούν μόλις το 10% του συνολικού πακέτου την ίδια στιγμή που μόλις 4 κράτη μέλη είχαν απορροφήσει το εξαιρετικά υψηλό 65% του συνόλου των επενδυτικών εγγυήσεων!


Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, προσπέρασε τις αντιδράσεις του Λαϊκού Κόμματος και επέτυχε πρώτη φορά ευθεία αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο όχι μόνο επιβάλει τρομακτική λιτότητα αλλά αποθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σε μία σκληρή διαπραγμάτευση που διήρκησε αρκετές εβδομάδες, ακόμη και μέχρι το τελευταίο Σαββατοκύριακο, η Εύα Καϊλή κατάφερε παρά τις αρχικές αντιδράσεις του Γερμανού εισηγητή της Οικονομικής Επιτροπής να μην καταχωρούνται στο έλλειμα των Κρατών Μελών οι επενδύσεις σε έργα που επιχορηγούνται από το Σχέδιο Γιούνγκερ.

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της να ξεκαθαρίσει ότι το Σχέδιο Γιούνκερ (EFSI) δεν θα υποκαταστήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής, κάτι που είναι κρίσιμο για οικονομίες όπως η Ελληνική ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνθεσης χρηματοδοτικών εργαλείων με το ΕFSI (blending) κάτι που θα κάνει το κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης εξαιρετικά χαμηλότερο τόσο για τους ιδιωτικούς επενδυτές όσο και για τις περιφέρεις.

Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών (investment platforms) που θα επιτρέψουν σε μικρότερης έκτασης περιφερειακά και θεματικά έργα υποδομής να ενταχθούν κάτω από τον τίτλο μιας ενιαίας επένδυσης.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα μέσω των κεφαλαίων που θα δοθούν στις Ελληνικές τράπεζες κάτι που πρόκειται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τομέων, από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταφορές, μέχρι την αγροτική οικονομία και την αλιεία.
«Πετύχαμε μία πρώτη μεγάλη νίκη για τις χώρες του νοτιοανατολικού τόξου, που δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά Ευρωπαϊκή. Μία νίκη που θα δώσει ώθηση εκεί που παράγεται πλούτος, στη πραγματική οικονομία. Έχουμε ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας και πάμε για μία μεγάλη διαπραγμάτευση στους Τριλόγους με το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Πρώτη φορά η θέση μας είναι τόσο ισχυρή. Σημαντικό τώρα είναι να μάθουν όλοι, όχι μόνο  το πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Σχεδίου ΕFSI, του Γιούνκερ, αλλά κυρίως πως θα αναμειγνύουν αυτή την χρηματοπιστωτική εγγύηση με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης. Τα επόμενα δύο χρόνια θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, όλες τις περιφέρειες και όλους τους οικονομικούς συνεταιρισμούς, να τους δείξουμε πως θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά. Είναι τρομακτικό πόσο λίγοι γνωρίζουν στην Ελλάδα για αυτά, και πόσα χρήματα χάνονται λόγω της πολιτικής ολιγωρίας της κυβέρνησης. Επίσης καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τα περίφημα αντίμετρα που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κενά χαρτιά, καθώς τα χρήματα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ήδη διαθέσιμα, και δεν κάνει κανείς τίποτα», επεσήμανε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.


«Διαπιστώνεται πως οι ιδεοληψίες των κυβερνώντων τους κάνουν εχθρικούς στην Ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ενώ βολεύουν μόνο ξένους επενδυτές για να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία ξεπουλώντας ό,τι μπορούν», δήλωσε η Εύα Καϊλή μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή (GUE), καταψήφισε το νομοσχέδιο των Στρατηγικών Επενδύσεων που εισηγήθηκε.

Γραφείο Εύας ΚΑΪΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.