Τα μυστικά είναι πληροφορίες που ιντριγκάρουν τον οποιονδήποτε, όμως χρειάζεται προσοχή ποια από αυτά μπορεί να μοιραστεί και με ποιον. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να λειτουργεί σωστά στο κομμάτι αυτό…

Το να ζητήσετε από το παιδί να μην αποκαλύψει ένα μυστικό που θα μοιραστείτε μαζί του είναι τελείως άτοπο. Όλα τα παιδιά είναι αυθόρμητα σε μεγάλο βαθμό, οπότε μόλις δοθεί κάποιο ερέθισμα, τους ξεφεύγουν και πράγματα που δεν πρέπει.

Από την άλλη μεριά, επειδή ακριβώς το παιδί δεν ξέρει ποιο μυστικό μπορεί να σας εμπιστευθεί και ποιο όχι, υπάρχει περίπτωση να κρατήσει κρυφά πράγματα που κανονικά θα σας τα έλεγε. Αυτό η στάση του ενδεχομένως να προκύψει αν το έχετε κάνει να φοβάται να μιλήσει.

Καλό είναι σταδιακά να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε σε θεωρητικό επίπεδο για τα διάφορα είδη μυστικών που υπάρχουν και να φέρετε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για να αποκρυσταλλώσει τα λεγόμενά σας. Αναφέρετε ποια από αυτά τα μυστικά θα μπορούσε να αποκαλύψει χωρίς να υπάρξουν συνέπειες για τον οποιονδήποτε και ποια θα έπρεπε να κρατήσει για τον εαυτό του.

Παροτρύνετέ το να μοιράζεται μαζί σας όσα μυστικά θεωρεί σκόπιμο, αφού μεταξύ σας δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά. Από εκεί και πέρα, αν αυτό που αναφέρει είναι λεπτό ζήτημα που αφορά, λόγου χάρη, κάποιον τρίτο, ενημερώστε το ευγενικά ότι καλό θα ήταν να μη σας το έχει πει.

Προσοχή όμως να μην το μαλώσετε!

Γενικά η εκπαίδευση του παιδιού για τα μυστικά είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει για χρόνια και θα χρειαστεί υπομονή μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και μια από τις δυσκολίες είναι να μένει μακριά από κουτσομπολιά.

 

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.