Την πεποίθηση ότι μέχρι τις αρχές του Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάτι που θα δώσει ώθηση τόσο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εκφράζει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, εκτιμά ότι στο Eurogroup της 22ης Μαΐου θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσθέτει ότι, παρότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα δεν είναι μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, το 2017 θα είναι χρόνος πραγματικής ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για όσα προβλέπονται σε σχέση με τη ΔΕΗ στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για τα ενεργειακά (σ.σ. μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%), ο κ. Παπαδημητρίου απαντά ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε να πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ», αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν άφησε πολλά περιθώρια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Γούτα
Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουμε αύξηση πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη. Σε επίπεδο δεικτών βλέπουμε την ανάπτυξη να έρχεται, αλλά στην πραγματική οικονομία δεν τη βιώνουμε. Πότε αναμένετε να δούμε ανάπτυξη, που να αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία;
Η πραγματική οικονομία δείχνει μερικά θετικά σημεία. Δεν είναι αυτά που περιμένουμε, περιμένουμε πολύ περισσότερα, και αυτός ο χρόνος, το 2017, θα είναι ένας χρόνος πραγματικής ανάπτυξης. Υπάρχει μια αύξηση της απασχόλησης, όχι όσο περιμέναμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό έγινε παρόλο που δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση και υπήρχε ακόμα αβεβαιότητα.
Τώρα που υπάρχει συμφωνία, η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα, μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση, τα δάνεια θα είναι πιο προσιτά, γιατί τα επιτόκια πιστεύουμε ότι θα είναι μικρότερα, μιας και τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε στην επέκταση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και στις επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το επενδυτικό κοινό, τουλάχιστον από τις συναντήσεις που έχω μέχρι τώρα, και είναι πάρα πολλές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τα χρονοδιαγράμματα για το πότε αναμένεται να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και να κλείσει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση;
Σε αυτό που προσανατολιζόμαστε είναι ότι στις 22 του μηνός θα υπάρχει απόφαση στο Εurogroup -μην ξεχνάτε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για διευθέτηση και ελάφρυνση του χρέους- και πιστεύουμε ότι στις 22 του Μαΐου θα έχουμε μία τελική συμφωνία. Αυτό θα επιτρέψει αμέσως, μία εβδομάδα μετά ή σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση αναμένεται στις αρχές του Ιουνίου.
Περιοδεύσατε στη Δυτική Μακεδονία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το 40% των λιγνιτικών μονάδων κι ορυχείων της ΔΕΗ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Θεωρείτε ότι όντως απελευθερώνει την αγορά ενέργειας αυτή η κίνηση;
Εχει ληφθεί κάποια απόφαση σε σχέση με το ποιες μονάδες θα πωληθούν; Η Πτολεμαΐδα 5, για παράδειγμα, θα πωληθεί;
Οπως γνωρίζετε, αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό που ξέρω, φυσικά, είναι ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια… Αυτή η συμφωνία θα αφήσει επίσης τη ΔΕΗ να προσφέρει ηλεκτροδρότηση που παράγει η ίδια και όχι αυτή που αγοράζει από άλλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφέρατε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σε ποιους κλάδους της οικονομίας είναι πιο ενισχυμένο;
Με βάση τα αιτήματα στον νέο αναπτυξιακό νόμο, παραπάνω από το 50% αυτών αφορούν στη βιομηχανία και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Και αυτό φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που είναι πάρα πολλές και χρειάζονται χρηματοδότηση.
Εχουμε καινούργια εργαλεία, με το ταμείο συμμετοχών, στο οποίο συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως επίσης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ιδιώτες επενδυτές.
Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι κι αυτός ο κλάδος, των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων – ιδίως στην πληροφορική και τα logistics – θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, που θα είναι περισσότερο βασισμένο στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Επίσης, ο τουρισμός δεν παύει να είναι η πρωταθλήτρια υπηρεσία για τις εξωτερικές μας συναλλαγές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ