Οι Άγιοι Θεόδωροι, υψόμετρο 788 μέτρα, αναγνωρίστηκαν ως οικισμός στις 14-3-1971 και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Αιμιλιανού.
Με το ΦΕΚ 67Α με ημερομηνία 22-3-1973 αποσπάται από την κοινότητα Αιμιλιανού και ορίζεται έδρα της κοινότητας Αγίων Θεοδώρων. Στις 4-12-1997 προσαρτάται στο δήμο Γρεβενών. Στην τοπική κοινότητα Αγίων Θεοδώρων ανήκουν οι οικισμοί Άγιοι Θεόδωροι, Αιμιλιανός, Ανθρακιά, Γεωργίτσα, Δεσπότης (22-3-73), Μελίσσι. Το Μελίσσι ως οικισμός καταργείται στις 9-5-2011. Ο οικισμός Διάκος στις 8-1-1974 αποσπάται από την κοινότητα Σιταρά και προσαρτάται στην κοινότητα Αγίων Θεοδώρων. Στον οικισμό εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Διάκου, Γεωργίτσας, Μελισσίου και οικογένειες από Αιμιλιανό και Δεσπότη. Η πολιτεία για κάθε οικογένεια παραχώρησε οικοπεδικό κλήρο και χρηματική βοήθεια 50.000 δραχμών[1].
Αξιοθέατα: Εντυπωσιάζει η πλατεία στρωμένη με κυβότουβλα. Το παλιό κτίριο του Σχολείου λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο με Δανειστική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γραφείο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Η ΕΡΓΑΝΗ”, Γραφείο της Ποδοσφαιρικής ομάδας “ΑΕΤΟΣ”, Αίθουσα έκθεσης Λαογραφικού Μουσείου και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – Εκδηλώσεων.
Οι βρύσες του χωριού στη στάση, στην πλατεία, στην Παιδική Χαρά, Ελαφονέρι και μία παλιότερη στη ρεματιά “το κρυονέρι”.
Λίμνη Πλαίσια: Γαιόφραγμα για άρδευση χωραφιών κοντά στον εγκαταλειμμένο συνοικισμό Μελίσσι ή Πλαίσια και Πλέσσια. Έναρξη εργασιών 1993 με ενέργειες του Προέδρου της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, Ευθύμιου Κοπάνα, αποπεράτωση ένα χρόνο μετά. Βρίσκεται στο αριστερό μέρος του δρόμου Αγίων Θεοδώρων – Αιμιλιανού, σε απόσταση 3 χιλ. από Αγίους Θεοδώρους, 1 χιλιόμετρο από Μελίσσι. Στα 740 στρέμματα της λίμνης ζουν πέντε είδη ψαριών με μεγαλύτερο το γριβάδι. Κάθε καλοκαίρι (Αύγουστο) γίνεται διαγωνισμός ψαρέματος για το μεγαλύτερο ψάρι που θα πιαστεί με καλάμι. Περιβάλλεται από δάσος βελανιδιάς, λίγες ιτιές, κέδρους. Τα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι τη λίμνη με περίπου 600-700 μέτρα χαλικόδρομο (Πηγή:Λεωνίδας Λόλας http://mantata3.blogspot.gr/).
Ιερά: α)Ενοριακός ναός Αγίων Θεοδώρων. β)Εξωκλήσι Αιμιλιανού στον τόπο του μαρτυρίου του κατακρεουργήματος του Μητροπολίτη Γρεβενών, Αιμιλιανού Λαζαρίδη, του διάκου Δημητρίου Αναγνώστου από το Λεμπίνοβο (Διάκο) Γρεβενών και του αγωγιάτη Αθανασίου Φασούλα από το Σνίχοβο (Δεσπότη) Γρεβενών. Ο ιερός ναός ανηγέρθη με χρήματα που έστειλε η αδερφή του Μητροπολίτη Δόμνα Λαζαρίδου-Αυγερινού από Αμερική. Τα εγκαίνια του ναού προς τιμή του θυσιασθέντος Αιμιλιανού πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιουλίου 1957.
Στις 4 Μαρτίου 2017 την ημέρα, που γιόρταζαν οι Άγιοι Θεόδωροι τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρων, ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ τίμησε το συνταξιούχο ιερέα πατέρα Χαράλαμπο Παπαϊωάννου για την πολυετή προσφορά του στην εκκλησία των Γρεβενών κι ιδιαίτερα στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών, ανακηρύσσοντάς τον “Πρωτοπρεσβύτερο”! (Λεωνίδας Λόλας).
Μνημείο Πεσόντων: Στο μνημείο αναγράφονται οι εν πολέμω πεσόντες:α)Ψευτογκάς Αθανάσιος β)Γραβάνης Ιωάννης γ)Καραϊσκος Αλέξανδρος δ)Ευθυμιάδης Ιωάννης ε) Βέντζιος Νικόλαος στ) Βέντζιος Χαράλαμπος ζ)Γκολόμπας Στέργιος η) Ζήσης Στέργιος
Πληθυσμός: 1981=359. 1991=362. 2001=299. 2011= 215 κάτοικοι.
Σύλλογοι: α) Ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων Γρεβενών «Η Εργάνη» διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις στον οικισμό με κορυφαία εκδήλωση το αγιοθεοδωρίτικο αντάμωμα β)Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών «Οι Άγιοι Θεόδωροι», ο οποίος ίδρυσε δανειστική βιβλιοθήκη. γ) Α. Σ. «ΑΕΤΟΣ» Αγίων Θεοδώρων δ) Δασικός Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Νομής Δάσους Αγροκτήματος Γεωργίτσας
Εντυπωσιάζει η προσωπική ιστοσελίδα http://mantata3.blogspot.gr που είναι η συνέχεια των έντυπων “Αγιοθεοδωρίτικων Μαντάτων” του συνταξιούχου δάσκαλου Λεωνίδα Λόλα του Ιωάννη από τους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών με θέματα: από τους Αγίους Θεοδώρους και της περιοχής.
[1] Παπαδήμου Δ. Γεώργιου: Τα χωριά Αιμιλιανός, Ανθρακιά, Μελίσσι, Άγιοι Θεόδωροι. Γρεβενά 2006