Στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέατρο για Όλους» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης πραγματοποιείται ένα βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η τέχνη της εμψύχωσης μέσα από το θεατρικό παιχνίδι». Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παιγνιώδη βιωματική και παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου ή απλά να βιώσουν μια ομαδική θεατρική εμπειρία, που προσφέρει ποικίλες δυνατότητες απελευθέρωσης της έκφρασης και της δημιουργικότητας. Ενδιαφέρει ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές ομάδων, αλλά και όποιον έχει τη διάθεση να εκφραστεί δημιουργικά μέσα σε ένα θεατρικό πλαίσιο.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεχίζει το πρόγραμμα «Απ’ άκρη σ’ άκρη» ταξιδεύοντας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, τις κοινότητες και τους δήμους. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του περιφερειακού ρόλου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ως κέντρου πολιτισμού στοχεύουμε στην ανάπτυξη συνεργειών με τους πολιτιστικούς φορείς των πόλεων και της Περιφέρειας. Η εξάπλωση των δράσεων του θεάτρου είναι αναγκαία τόσο για λόγους που σχετίζονται με τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού, όσο και με την αντίληψη του πολιτιστικού προϊόντος ως αναπτυξιακού εργαλείου.
Στόχοι Σεμιναρίου:
• Να έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες με το θεατρικό παιχνίδι ως έννοια και ως βίωμα.
• Να κατανοήσουν τις τέσσερις φάσεις του θεατρικού παιχνιδιού.
• Να απελευθερωθούν σωματικά και συναισθηματικά, μέσα από την βιωματική επαφή με τους βασικούς μηχανισμούς του θεάτρου.
• Να συνεργαστούν και να εμψυχώσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε επιλεγμένες δράσεις.
Ημερομηνίες Σεμιναρίου:
Σάββατο 13 Μαΐου – Ώρες: 17:00-20.00
Κυριακή 14 Μαΐου – Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ – Οι θέσεις είναι περιορισμένες
Υλικό: Στους συμμετέχοντες θα δοθεί φάκελος με υλικό από το σεμινάριο
Εμψυχωτές: Μαρία Μουστάκα, Μαρία Μπατάνη
Μαρία Μουστάκα:
Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση υποκριτικής και μεταπτυχιακή ειδίκευση (MEd) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Θεατρικές Σπουδές», με κατεύθυνση «Θεατρική Αγωγή» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας της Σχολής θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στην «Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωλογία». Εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση τα τελευταία 14 χρόνια. Δημοσιεύσεις, εισηγήσεις, εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια. Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις, με τη Θεατρική Ομάδα φυσικού (Α.Π.Θ.), την ομάδα πειραματικού θεάτρου «Fractals» και τη θεατρική ομάδα «Angelus Novus» (θεσσαλονίκη), με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία: Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύηση» και με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» (Καστοριά). Συμμετοχή στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και στην παραγωγή της, ως υπεύθυνη casting Καστοριάς. Συμμετοχή στο 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Καστοριάς «Αλεξιάδα», ως Άννα Κομνηνή.Υλοποίηση επιμορφώσεων εκπαιδευτικών σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ), σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), σε συνεργασίες με Διευθύνσεις Α/θμιας, Β/θμιας, με Πανεπιστήμια, με τη Διέξοδο Καστοριάς, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Εμψυχώτρια σε εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια, σεμινάρια. Ιδιαίτερη ενασχόληση με το Εκπαιδευτικό Δράμα και τη μεθοδολογία Storyline.
Μαρία Μπατάνη:
Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει αποκτήσει με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα «Η Θεατρική Παράσταση: Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική» με κατεύθυνση την Παιδαγωγική του Θεάτρου στο τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., με θέμα μεταπτυχιακής εργασίας «Η Μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος στα Λαϊκά Παραμύθια». Ως φοιτήτρια εργάστηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Θεσσαλονίκη, η πόλη της προσφυγιάς». Εργάζεται από το 2006 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έχοντας λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις και αναλαμβάνοντας την παραγωγή, την συγγραφή και την θεατρολογική έρευνα σε παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού που πραγματοποιείται από το 2006 στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Επίσης, έχει εργαστεί με ομάδες παιδιών αλλά και ενηλίκων στο θεατρικό εργαστήρι της Καστοριάς «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» καθώς και σε διάφορους άλλους φορείς. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2007 τόσο ως ωρομίσθια όσο και ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, καθώς και ως υπεύθυνη για την υλοποίηση δημιουργικών προγραμμάτων σε σχολεία. Έχει συνεργαστεί με την μη- κερδοσκοπική εταιρία “Future Library” πραγματοποιώντας θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στις βιβλιοθήκες Κοζάνης, Καστοριάς, Σιάτιστας και Γρεβενών.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών