Μπορεί η εκπαίδευση να είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά η ελληνική οικογένεια την πληρώνει πολύ ακριβά, αφού οι ιδιωτικές δαπάνες κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη.

Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, δεξιότητες όπως εκμάθηση υπολογιστών, ιδιωτικά σχολεία και πολλά άλλα βαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 3,7 δισ. ευρώ την ίδια ώρα που το κράτος δαπανά άλλα 5,6 δισ ευρώ για τη δημόσια εκπαίδευση.

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας για τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης, που διενήργησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά για το κόστος της Παιδείας στην Ελλάδα. Το 2014 τα νοικοκυριά πλήρωσαν 3,7 δισ. ευρώ για τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους.

Από αυτά 1,4 δισ. ευρώ αφορά δαπάνες για δίδακτρα σε φροντιστήρια για τα σχολικά μαθήματα, ξένων γλωσσών, καθώς και ιδιαίτερα και συγκεκριμένα 500,8 εκατ. ευρώ για δίδακτρα φροντιστηρίων, 271 εκατ. ευρώ για ιδιαίτερα μαθήματα και 660,1 εκατ. ευρώ για ξένες γλώσσες.

Οι γονείς δαπάνησαν 834 εκατ. ευρώ για σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενώ 973,3 εκατ ευρώ πληρώθηκαν στην ιδιωτική εκπαίδευση .

Επίσης,  οι οικογένειες πλήρωσαν 253,6 εκατ. ευρώ σε σχολικά βιβλία-βοηθήματα, 186 εκατ. ευρώ σε μαθήματα πληροφορικής, τέχνης κ.λπ. και 66 εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες παιδαγωγών και μπέιμπι σίτινγκ.

Συνολικά το 2014 οι πραγματοποιηθείσες συνολικές (δημόσιες και ιδιωτικές) δαπάνες για εκπαίδευση ανήλθαν στο ποσό των 9.387,4 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ), εκ των οποίων το 59,8% (5.614,8 εκατ. ευρώ) αφορά τις δημόσιες δαπάνες για εκπαίδευση, ενώ το 40,2% (3.772,6 εκατ. ευρώ) αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες για εκπαίδευση αντίστοιχα.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.