To μπάνιο μας χαλαρώνει, μας αποσυμπιέζει από τους ρυθμούς της καθημερινότητας φέρνοντας ανακούφιση στο μυικό μας σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μας προσφέρει ευεξία και μας αναζωογονεί.
Και το σημαντικότερο; Είναι σύμμαχος στην καλή υγεία. Ομως, πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε τελικά μπάνιο;
Το Independent δημοσιεύει απόψεις ειδικών επί του θέματος με επιχειρήματα…
Ενα συντριπτικό ποσοστό κάνει μπάνιο μία ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα. Ομως, όπως αναφέρουν ερευνητές, η «σωστή» συχνότητα είναι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ντους σε καθημερινή βάση γίνεται για αισθητικούς λόγους.
Η γιατρός Εlaine Larson, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες και αντίπρυτανης ερευνών στο Columbia University School of Nursing υποστηρίζει:
«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κάνουν μπάνιο για λόγους υγιεινής ή για να είναι πιο καθαροί, όμως από την σκοπιά της βακτηριολογίας, κάτι τέτοιο δεν ισχυεί. Το μπάνιο απομακρύνει τις οσμές εάν έχετε πάει γυμναστήριο ή εάν μυρίζετε. Αν, όμως, θέλετε να προστατευτείτε από τις αρρώστιες, το συχνό πλύσιμο των χεριών δεν αρκεί».
Ερευνες δείχνουν ότι όσο πιο συχνά κάνουμε μπάνιο, τόσο πιο λεπτό και αφυδατωμένο γίνεται το δέρμα μας. Σύμφωνα με τον γιατρό Brandon Mitchell, το πλύσιμο που γίνεται σε τακτική βάση αφαιρεί τα φυσικά έλαια που έχει το δέρμα προκαλώντας προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Το σώμα σου είναι μια μηχανή… καλά λαδωμένη. Το μπάνιο σε καθημερινή βάση δεν είναι απαραίτητο. Πλύνε τις περιοχές στις οποίες γίνεται έκκριση οσμών. Το υπόλοιπο σώμα δεν χρειάζεται συχνά σαπούνι» υποστηρίζει ο Mitchell.
bovary