Γνωστή στην Αίγυπτο από την αρχαιότητα ως το «φυτό της αθανασίας», η αλόη βέρα αποτελεί ένα από τα πιο θαυματουργά -θα μπορούσε να πει κανείς- φυτά αφού διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία ευεργετικών ιδιοτήτων. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ήδη αρκετές από αυτές και πολλοί είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν ως γιατρικό για μικρά έκτακτα περιστατικά όπως γρατζουνιές, κοψίματα, εγκαύματα κλπ. Γνωρίζατε όμως πως η χρήση της αλόης δεν περιορίζεται στην δερματική επάλειψη αλλά μπορεί να καταναλωθεί σε υγρή μορφή προσφέροντας αξεπέραστα οφέλη στον οργανισμό σας;
Η αλόη βέρα περιέχει περισσότερα από 200 βιολογικά ενεργά συστατικά όπως πολυσακχαρίτες, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα και ανόργανα συστατικά που ενισχύουν τη διαδικασία απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό. Που στοχεύουν όμως οι ιδιότητές της;
- Μεταλλικά στοιχεία
Η αλόη περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου, του χρωμίου, του σεληνίου, του νατρίου, του σιδήρου, του καλίου, του χαλκού και του μαγγανίου. Τα παραπάνω μεταλλικά στοιχεία «συνεργάζονται» ενισχύοντας και τονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον μεταβολισμό.
- Ένζυμα
Η αλόη περιέχει σημαντικά ένζυμα όπως την αμυλάση και τη λιπάση, τα οποία βοηθούν στη διαδικασία της πέψης διασπώντας το λίπος και τα μόρια της ζάχαρης.
- Βιταμίνες
Μία μελέτη έδειξε πως η αλόη περιέχει την βιταμίνη B12, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή είναι μία πολύ χρήσιμη πληροφορία ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες B12 μέσω των γευμάτων τους.
Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε αυτή για την πρόσληψη της βιταμίνης Β12, αφού άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η πρόσληψη αλόης δεν προσφέρει από μόνη της τη βιταμίνη στον οργανισμό αλλά βοηθάει στη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Β12, πράγμα το οποίο σημαίνει πως το σώμα μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει ευκολότερα τη βιταμίνη, αποφεύγοντας έτσι την ανεπάρκεια.
Η αλόη επίσης είναι μία πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, E, φολικού οξέως, χολίνης B1, B2, B3 και B6.
- Αμινοξέα
Η αλόη περιέχει 20 από τα 22 απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχει επίσης το σαλικυλικό οξύ, το οποίο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές και τα βακτήρια.
Άλλες χρήσεις της Αλόης
Εκτός από την εξαιρετική ιδιότητά της να «καθαρίζει» τον οργανισμό αφαιρώντας ό,τι τοξικό υπάρχει στο στομάχι, τα νεφρά, τη σπλήνα, την ουροδόχο κύστη, το ήπαρ και το παχύ έντερο, η αλόη μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση και στη δυσπεψία, τις στομαχικές διαταραχές, τα έλκη, τις φλεγμονές του εντέρου και σε ορισμένες ασθένειες. Ενισχύει επίσης το πεπτικό σύστημα και θεραπεύει τις φλεγμονές των αρθρώσεων, πράγμα που την καθιστά μία εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα.
Μία άλλη μελέτη έχει δείξει πως ο χυμός της αλόης, όταν χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα είναι εξίσου αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της πλάκας με το συστατικό των στοματικών διαλυμάτων του εμπορίου, την χλωρεξιδίνη, προσφέροντας μία φυσική εναλλακτική.
Πως να καταναλώσετε την αλόη;
Η αλόη μπορεί να καταναλωθεί κατευθείαν από το φυτό, όμως η ευκολότερη -και πιο εύγευστη- επιλογή είναι σε μορφή χυμού. Μπορείτε να την βρείτε συσκευασμένη σε καταστήματα, να αγοράσετε φύλλα αλόης αλλά και να την καλλιεργήσετε μόνες σας και να δημιουργήσετε τον χυμό της.
Ο χυμός αλόης μπορεί να συνδυαστεί και με οποιονδήποτε άλλο χυμό φρούτων ή λαχανικών προτιμάτε, όμως θα πρέπει να βεβαιώνεστε πάντα πως το μπουκάλι που αγοράζετε περιέχει αγνό χυμό αλόης βέρα.
bovary