Από το πολυσυζητημένο νέο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα σε οπαδούς του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Με άλλον αέρα, ο Ερντογάν απείλησε με νέο δημοψήφισμα για την αναστολή των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Κατηγόρησε την Ε.Ε. που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Brexit και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

«Μας έχουν να περιμένουμε έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 54 χρόνια, έτσι δεν είναι; (…) Μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό μας και να υπακούσουμε στην απόφασή του» τόνισε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε αναμένεται να προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ας αναστείλει η ΕΕ τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να παγώσει τις διαπραγματεύσεις. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό για εμάς. Ας μας ενημερώσουν για την απόφασή τους!» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν αναγνωρίζω τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε τη «νοοτροπία των σταυροφόρων» που έχει η Δύση, αφού Ευρωπαίοι παρατηρητές άσκησαν αυστηρή κριτική στις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατηρητών.

Στην ομιλία του που ξεκίνησε και πάλι με αναφορά στην θανατική ποινή, έστρεψε τα βέλη του στην επιτροπή του ΟΑΣΕ που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων:

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λεγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ’ όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας». Απευθυνόμενος στους παρατηρητές συνέστησε «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».

Ο κ. Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέμματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατα 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή.

Σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκίας θα διεξάγει όσες επιχειρήσεις χρειαστεί, όποτε αυτό χρειαστεί, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία δεν ήταν η τελευταία επιχείρηση στην περιοχή αλλά η πρώτη.

Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί η συνταγματική αναθεώρηση αρχής γενομένης από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το μήνυμα του λαού της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή έβαλε τέλος σε όλες τις αντιπαραθέσεις.

Mόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα κατά την επιστροφή του στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, πλήθος υποστηρικτών του τον υποδέχθηκε. Ενώπιόν τους ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα (θα πάνε) καλύτερα» αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.

Υποδοχή σουλτάνου

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, η αυτοκινητοπομπή του οποίου διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν, δεν έδωσε από την άλλη καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.

Φωτογραφίες: AP Photo/Burhan Ozbilici

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed