Μπορεί ο μαραθώνιος να είναι η αγαπημένη διοργάνωση όσων αγαπούν το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη οι μαραθωνοδρόμοι μπορεί να κάνουν έτσι κακό στην υγεία τους και ειδικά στα νεφρά τους.
Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε από το American Journal of Kidney Diseases, to 80 % όσων συμμετέχουν σε μαραθώνιους υποφέρουν από «βλάβες» στα νεφρά εξαιτίας της αφυδάτωσης.
Την ώρα, λοιπόν, που οι Βρετανοί ετοιμάζονται για τον Μαραθώνιο του Λονδίνου με τις συμμετοχές να σπάνε ρεκόρ, οι ερευνητές εκφράζουν τις ανησυχίες τους, λέγοντας πως τα νεφρά όσων συμμετέχουν σε μαραθώνιο 42 χιλιομέτρων αναρρώνουν πλήρως μετά από δύο ημέρες.
Σε προηγούμενες έρευνες είχε διαπιστωθεί πως οι υπερβολικά έντονες δραστηριότητες (όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η άσκηση σε θερμό κλίμα) όντως μπορεί να βλάψει τα νεφρά, αλλά λίγα πράγματα ήταν γνωστά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο μαραθώνιος στην υγεία μας.
Ο επικεφαλής της έρευνας Χίραγκ Πάρικι από το Πανεπιστήμιο του Yale, μελέτησε όσους έτρεξαν στο Μαραθώνιο του Χάρτφορντ, μαζεύοντας δείγμα από το αίμα και τα ούρα τους και αναλύοντας τους δείκτες νεφρικής βλάβης και τα επίπεδα της κρεατινίνης στα ούρα, φτάνοντας έτσι στα εξής συμπεράσματα.
Το 82% από τους δρομείς που πήραν μέρος στην έρευνα βρίσκοντας στο πρώτο στάδιο οξείας νεφρικής ζημίας αμέσως μετά τον αγώνα. Στο στάδιο αυτό ουσιαστικά τα νεφρά μας αδυνατούν να φιλτράρουν τα «απόβλητα» από το αίμα μας. «Τα νεφρά μας αντιδρούν στην πίεση που ασκεί ο μαραθωνοδρόμος στον εαυτό τους με τέτοιον τρόπο σαν να είχε τραυματιστεί ή να είχε κάποια επιπλοκή μετά από ένα χειρουργείο.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως πιθανές αιτίες της νεφρικής βλάβης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τον μαραθώνιο, η αφυδάτωση και η χαμηλή ροή αίματος προς τα νεφρά. Μπορεί βέβαια, ένας δρομέας να χρειάζεται δύο μέρες ξεκούρασης για να επανέλθει στο φυσιολογικό η λειτουργία των νεφρών του, αλλά αυτό που εγείρει ερωτήματα είναι οι επιπτώσεις που έχει η συχνή συμμετοχή κάποιου σε τόσες μεγάλες αποστάσεις.
Ποια είναι, λοιπόν, τα tips που θα σε βοηθήσουν να «επιβιώσεις» τις τελευταίες 6 εβδομάδες προετοιμασίας πριν τον μαραθώνιο. Ένας προπονητής εξηγεί:Γίνε πιο πεισματάρης από ποτέ
Μην κάνεις ποτέ λιγότερο από τον στόχο που βάζεις κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία πως… για το αν θα συρθείς στο τέλος, θα κάνεις μεγάλα βήματα ή μικρά, απλά μην τα παρατήσεις.
Λάβε υπόψιν σου 3 παράγοντες
Οι δρομείς μπορεί να τα βρουν σκούρα την ώρα του πραγματικού μαραθωνίου κυρίως για τρεις λόγους… από την κακή προετοιμασία, το ασταθές βήμα και την έλλειψη δυνάμεων. Φρόντισε, λοιπόν, από πριν να έχεις λύσει αυτούς τους τρεις παράγοντες.
Κράτησε σταθερό ρυθμό
Το να γνωρίζεις τον ρυθμό που κράτησες στον μαραθώνιο και τον χρόνο που έκανες είναι σημαντικό για να θέσεις τον επόμενο στόχο σου. Οι περισσότεροι δρομείς ξεκινούν δυναμικά και μετά νιώθουν εξαντλημένοι. Έτσι προσπάθησε να κρατήσεις σταθερό ρυθμό στον μαραθώνιο αλλά και στις προπονήσεις σου.