Δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που να μην έχει καταστρέψει και να της
έχουν καταστρέψει ρούχο.
Και συνήθως δεν πρόκειται για κάποιο χοντρό φούτερ αλλά για κάποιο όμορφο και αγαπημένο ρούχο. Ενα μεταξωτό φόρεμα, ένα μπλουζάκι με πούλιες και φτερά, ένα μεταξωτό πουκάμισο, ένα βαμβεκερό μπλουζάκι με πολλά μπιχλιμπίδια.
Τσαντίλα, αμέσως ευθύνες σε άλλους, γιατί πάντα κυριαρχεί η αίσθηση «δεν παίζει να έκανα λάθος εγώ», και λίγο αργότερα, αφού περάσουν τα πολλά νεύρα, παραδοχή του λάθος, αυτο-κατηγορίες του τύπου «πόσο χαζή είμαι» δεν διάβασα το ταμπελάκι και υποσχέσεις ότι «δεν θα το ξανακάνω ποτέ», «θα είμαι πιο προσεκτική». Ολα αυτά ενώ τα δάκρυα κυλούν πάνω από το μεταξωτό αλλά χαλασμένο μπλουζάκι.
Για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει μία και μόνη λύση: Να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες στα ταμπελάκια και μαζί με όσα γράφουν να ακολουθούμε και μερικά κόλπα που περιγράφονται παρακάτω.
Πώς θα καταλάβεις αν πρέπει να το πας καθαριστήριο
- Διάβασε την ετικέτα
Αν γράφουν DRY-CLEAN ONLY, δηλαδή «ΜΟΝΟ ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ», πρέπει απλά να υπακούσετε και να πάτε το ρούχο στο καθαριστήριο. Αν γράφουν DRY-CLEAN, δηλαδή «ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ» αυτό σημαίνει ότι το στεγνό καθάρισμα είναι η προτεινόμενη μέθοδος, όχι όμως και η μόνη. Το ρίσκο δικό σας… Από προσωπική εμπειρία καλύτερα να μην το ρισκάρετε.
- Εξετάστε το ύφασμα
Εκτός και αν στην ετικέτα αναγράφεται κάτι διαφορετικό, τότε κατευθείαν στο καθαριστήριο όσα ρούχα είναι από
- μετάξι
- βελούδο,
- ρεγιόν
- μαλλί και
- ταφτά
Αντιθέτως μπορείτε να πλύνετε και στο σπίτι όσα ρούχα είναι από
- βαμβάκι,
- λινό,
- κασμίρ,
- πολυεστέρα,
- ακρυλικό και
- νάιλον.
- Το κόλπο με τη μπατονέτα
Ενα κόλπο για να είστε απολύτως σίγουροι είναι να βάλετε σε μια μπατονέτα λίγο απορρυπαντικό, να πάτε σε ένα στρίφωμα και από την εσωτερική πλευρά να αρχίσετε το τρίψιμο. Αν αφού το τρίψετε, το ξεβγάλτε ελαφρώς, το στεγνώσετε και δεν δείτε καμία διαφορά τότε μπορείτε με άνεση να το πλύνετε στο σπίτι σας.
Προσοχή στα αξεσουάρ των ρούχων είναι Η καταστροφή
Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, τα ταμπελάκια στα ρούχα αφορούν οδηγίες πλυσίματος του ρούχου αυτού καθεαυτού. Δεν αφορά δηλαδή τα όποια αξεσουάρ μπορεί να έχει ένα ρούχο, όπως ζώνες, κορδελάκια καρφίτσες, αλλά και πούλιες ή χάντρες, τα οποία είναι είτε ραμμένα είτε κολλημένα επάνω του. Πριν πλύνετε οποιοδήποτε τέτοιο ρούχο επιβεβαίωστε ότι τα αξεσουάρ είναι ΡΑΜΜΕΝΑ πάνω του και ότι δεν ξεβάφουν. Για να διαπιστώσετε ότι δεν ξεβάφουν κάνετε το γνωστό κόλπο με τη μπατονέτα που περιγράφηκε πιο πάνω.
Αν πάλι αποφασίσετε να πλύνετε ευαίσθητα ρούχα στο σπίτι ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
- Πρώτα ελέγξτε το πλυντήριο ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Μετά γυρίστε τα ρούχα από την ανάποδη για να ελαχιστοποιήσετε τις φθορές, βάλτε τα μέσα στις ειδικές τσάντες για να μην γδαρθούν από τα υπόλοιπα ρούχα και πλύνετέ τα σε ένα πρόγραμμα χαμηλών στροφών, σύντομο και σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Εκτός από το πλυντήριο βέβαια μπορείτε να τα πλύνετε και στο χέρι. Με κρύο νερό, για ν αμην μπουν και να μην ξεβάψουν και ένα ήπιο απορρυπαντικό.
- Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ. Η ζέστη καταστρέφει τις ίνες των υφασμάτων. Ακόμη καλύτερο είναι να μην τα στύψετε καν και να μην τα απλώσετε για στέγνωμα έξω αλλά σε μια λευκή πετσέτα που έχετε απλώσει σε ένα τραπέζι ή κάποια άλλη σταθερή επιφάνεια.
bovary