Ας μετρήσουμε τις φορές που θες να βγεις από το σπίτι και ξεχνάς πού είναι τα κλειδιά ή το κινητό σου (….) πάνω από δύο την τελευταία εβδομάδα.

Κάτι παρόμοιο σου συμβαίνει όταν σε ρωτάνε τι έφαγες εχθές. Κάθεσαι, σκέφτεσαι και μετά από ένα λεπτό το λες. Η αλήθεια είναι πως έπρεπε να συγκεντρωθείς για να θυμηθείς πως έφαγες μακαρόνια με κιμά, μιας και δεν το θυμόσουν.

Αν έχεις, λοιπόν, προβλήματα μνήμης και δεν θες η κατάσταση να ξεφύγει από τα μικροπράγματα, οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Radboud σου έχουν τον τρόπο να εκπαιδεύσεις τη μνήμη σου και μάλιστα σε προκαλούν να δοκιμάσεις μια αρχαιοελληνική πρακτική.

Το «Παλάτι Μνήμης».

Η τεχνική αυτή συναντήθηκε για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο Independent, τον 6ο αιώνα π.Χ. με τον ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο να αναφέρεται σε αυτή. Ολα ξεκίνησαν όταν συμπόσιο στο οποίο βρέθηκε ο Σιμωνίδης κατέληξε σε τραγωδία. Ο ποιητής δεν έπαθε τίποτα, καθώς είχε φύγει πριν την κατάρρευση του πατώματος που στοίχισε τη ζωή στους συνδαιτυμόνες του, ωστόσο, κλήθηκε να αναγνωρίσει τα πτώματα. Στην αρχή η διαδικασία του φάνηκε πολύ δύσκολη, όμως, κατάφερε να θυμηθεί τα ονόματά τους φέρνοντας στη μνήμη του που καθόταν ο καθένας από αυτούς.

Αυτό που υποστηρίζει η συγκεκριμένη τεχνική είναι η προσπάθεια απομνημόνευσης εννοιών, δίνοντας τους γεωγραφική θέση.

Η τεχνική του Σιμωνίδη έχει αξία, με τη μελέτη του Πανεπιστημίου  Radboud να διαπιστώνει η δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ανθρώπου μπορεί να μοιάσει με εκείνη των πρωταθλητών μνήμης μετά από 40 ημέρες. Οταν δόθηκαν 20 λεπτά στους αθλητές μνήμης να θυμηθούν 72 τυχαία ονόματα, ανέφεραν κατά μέσο όρο τα 71. Ο μέσος άνθρωπος θυμάται μόλις τα 26.

Στην έρευνα, συμμετέχοντες ακολουθούσαν για 30 λεπτά ένα καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης στο οποίο θυμόντουσαν πως περπατούσαν σε έναν οικείο χώρο και τοποθετούσαν αντικείμενα σε γνωστά μέρη. Μετά από 40 ημέρες, ανακαλούσαν στη μνήμη τους 62 λέξεις κατά μέσο όρο. Τέσσερις μήνες μετά, χωρίς προπόνηση, θυμόντουσαν 48.

«Μπορείτε πραγματικά να περπατήσετε από μία θέση και να την απεικονίσετε τοποθετώντας ένα αντικείμενο εκεί. Δεν είναι πως απλά περιφέρεστε στο τρελό ψυχικό σας παλάτι. Μπορείτε να πάρετε ένα υλικό πολύ δύσκολο και να το μετατρέψετε σε κάτι προσιτό», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπόρις Κόνραντ.

Οπως λέει δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι πρωταθλητές μνήμης, αλλά ο καθένας μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται.

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed