Μόλις 78 εκατ. ευρώ βγήκαν από τα κρατικά ταμεία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των τρεχουσών δαπανών κατά 817 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το υπουργείο Οικονομικών έσφιξε πάλι τις στρόφιγγες των πληρωμών προβλέποντας διαπραγματεύσεις μακράς διαρκείας.
Η ουσία είναι ότι μόλις εξαντλήθηκαν τα 1,8 δισ ευρώ από τις δόσεις που εκταμιεύθηκαν για την αποσυμπίεση των οφειλών του Δημοσίου και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης- αυτή ήταν η λογική του ESM και αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% φέτος- η ροή των πληρωμών προς την αγορά σταμάτησε κι αυτό αποτυπώθηκε στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ για τον Ιανουάριο. Τι έδειξαν αυτά τα στοιχεία; Ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» μέσα σε ένα μήνα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Αυξάνονται πάλι τα χρέη των νοσοκομείων
Ο ΕΟΠΥΥ, όπου τα χρέη αυξήθηκαν από τα 1,136 δις ευρώ στα 1,330 δις ευρώ, αλλά και τα νοσοκομεία, τα οποία παρά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή έχουν αρχίσει πάλι να συσσωρεύουν νέα χρέη. Συγκεκριμένα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στα 522 εκατ. ευρώ από τα 450 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου, με την υποσημείωση του ΓΛΚ ότι αυτά τα χρέη και τα αντίστοιχα του ΕΟΠΥΥ είναι μικτά και δεν έχουν συμψηφιστεί απαιτήσεις από rebate και clawback.
Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου είναι φυσικά σε ποια επίπεδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το ΓΛΚ, ο… «κουμπαράς» έχει πέσει κάτω από τα 2,8 δις ευρώ και το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι ότι αφενός τα έσοδα κουτσά- στραβά καλύπτουν τους στόχους έστω με… by pass (αυξημένο μέρισμα από την ΤτΕ) αφετέρου οι δανειακές υποχρεώσεις είναι διαχειρίσιμες με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη πληρωμή ως τον Ιούλιο, εκτός από τα περίπου 1,3 δις ευρώ που πρέπει να καλυφθούν για ομόλογα της ΕΚΤ που δεν «κουρεύτηκαν» το 2012.