Του Αθανασίου Σταυρόπουλου, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ΔημοκρατίαςΠολύς σάλος και έξαλλες δηλώσεις έλαβαν χώρα στο δημόσιο βήμα το τελευταίο διάστημα περί της συμφωνίας CETA (ΕΕ-Καναδά). Πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να κατηγορήσουν ατεκμηρίωτα, χωρίς στοιχεία και βάσιμες ενδείξεις, στηριζόμενοι σε πορίσματα αμφίβολης αποδεικτικής αξίας.Νομίζω πως ο όλος διάλογος πρέπει να θεμελιωθεί στην πηγή νομιμοποίησης της συγκεκριμένης συμφωνίας. Έτσι, πρέπει να αναζητηθούν οι ιθύνοντες και συναινούντες, που δεν είναι άλλοι από τους κυβερνώντες. Είναι γεγονός, λοιπόν, πως η ελληνική κυβέρνηση δια του τότε  υπουργού της Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  κ. Γιώργου Σταθάκη  συμφώνησε με το κείμενο. Το ίδιο και ο κ. Κατρούγκαλος, όταν επιχειρηματολόγησε υπέρ της συμφωνίας ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις 9 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι  δεσμεύτηκαν να υπερψηφίσουν το σύνολο του κειμένου στην ελληνική βουλή, μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα ψηφοφορίας κατ’ άρθρον, εφόσον η κύρωση της – σύμφωνα πάντα με την συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία – είναι ενιαία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, θα κληθούν να υπερψηφίσουν τη CETA στη Βουλή των Ελλήνων! Στον αντίποδα οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τη CETA  στο Ευρωκοινοβούλιο! Τι παραδοξότητα;Η κυβερνώσα εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέρριψε μομφή στην ευρωπαϊκή πτέρυγα της παράταξης μας, φωνασκώντας περί εκποίησης των δικαιωμάτων στη φέτα. Τι ειρωνεία, μιας και σε λίγο θα είναι αυτοί που θα την περιβάλλουν με εγχώρια νομική ισχύ! Θεωρώ, ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, μακριά από αγκυλώσεις και βιαστικά συμπεράσματα. Κατά πρώτον,  πρόκειται για μια πολυδύναμη και ευρύτερη συμφωνία, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο μόνο με τον Καναδά, δηλαδή εφεξής θα μπορεί να εξάγει περισσότερα από αυτά που εισάγει στην αγορά της συγκεκριμένης χώρας, με αποτέλεσμα να ωφελούμαστε άμεσα! Σε μια κοινοτική και ενωσιακή όψη, δημιουργούνται στο επόμενο διάστημα 14.000 θέσεις εργασίας, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, καθώς εκλείπουν οι δασμοί για μία σειρά ελληνικών αγροτικών – και όχι μόνο – προϊόντων (λχ. τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ.). Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων. Επί αυτής της βάσης οι ευρωβουλευτές μας υπερψήφισαν την συμφωνία.


Τώρα ας οδηγηθούμε στα της φέτας. Οι αβάσιμες αιτιάσεις περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς εσφαλμένες. Και αυτό γιατί, ουδέποτε δεν ετέθη ένα τέτοιο ζήτημα, παρά μόνο από τους καλοθελητές, που εξασκούν κατ’ επανάληψη τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Φέτα στην ευρωπαϊκή ένωση είναι μόνο η ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε. Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά! Τυρί «τύπου φέτα» από τον Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής – άνευ αποθαρρυντικών δασμών – μπορούν να εξάγουν με ευοίωνες επενδυτικές προοπτικές!

Έπειτα, είναι ευρέως γνωστό πως εδώ και πολλά έτη το εμπορικό πλαίσιο της καναδικής αγοράς ήταν ανεξέλεγκτο, αφού καθένας μπορούσε να χρησιμοποιεί ελεύθερα την ονομασία φέτα, παραπλανώντας κατάφωρα τον καταναλωτή. Η συμφωνία έθεσε φραγμούς και ειδικές προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται εφεξής κάτι τέτοιο. Μπήκαν κανόνες και ένα διαυγές ξεκαθάρισμα, που θα διακρίνουν την γνήσια ελληνική φέτα από σκευάσματα τύπου φέτας. Μιλώντας με όρους πρακτικούς, πριν από τη συμφωνία ένας καναδός παραγωγός μπορούσε να πλασάρει το σκεύασμα του ως ελληνικό. Με την συνομολόγηση της συμφωνίας ο Καναδάς δέχεται τη φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ, από τις υπάρχουσες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα, ενώ θωρακίζεται το προϊόν, όταν πλέον τίθεται σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά (ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”). Μάλιστα, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη φέτα, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «τυρί τύπου φέτας made in Canada». Και μια άλλη αλήθεια, που πολλοί επιμελώς και εσκεμμένα αγνοούν, είναι πως οι ελάχιστοι Καναδοί – τηρουμένων των παραπάνω προϋποθέσεων – που μπορούν να παράξουν φέτα είναι κυρίως μεταναστεύσαντες ελληνικής καταγωγής!

Η εμπορική συμφωνία CETA, κρίνω αναμφισβήτητα, πως έφερε την προστασία και εξασφάλιση των δικαιωμάτων στην ελληνική φέτα σε σαφώς καλύτερο διεθνές επίπεδο, αν προχωρήσουμε σε μια σύγκριση με τα προϊσχύοντα. Αν, πράγματι, υπάρχουν κενά και παραθυράκια στο προστατευτικό πλαίσιο αυτά πρέπει να χρεωθούν στην κυβέρνηση, που ο νόμος της εκχωρεί αποκλειστικά την διεθνή δικαιοπρακτική ικανότητα. Οι εντολοδόχου των κ. Τσίπρα-Καμμένου ήρθαν σε διαπραγματεύσεις και έθεσαν την μεγάλη σφραγίδα του κράτους μαζί με τις υπογραφές τους, εννοώντας πως οι ευρωπαίοι και εγχώριοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας δε θα παρεκκλίνουν από τα συμπεφωνημένα. Μάλλον, η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται, όταν μας εγκαλεί! 

Η Νέα Δημοκρατία στο προγραμματικό της πλαίσιο εγγυάται την ενίσχυση και αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, ενώ υπόσχεται μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τον αγροτικό τομέα, ως βάση και συντελεστή οικονομικής προόδου. Ο ίδιος ο  Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, με τις 9 θεσμικές δράσεις και στόχους που παρουσίασε πρόσφατα από το βήμα της βουλής για την αγροτική ανάπτυξη, επιβεβαίωσε αυτή τη θέση.

Είμαστε έτοιμοι και ικανοί!

Κι ο Ελληνικός Λαός το αντιλαμβάνεται μέρα τη μέρα, όλο και περισσότερο!


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.