Ο Τόπος μας τα τελευταία χρόνια σεργιανάει ένα μυστικό!… Ένα μυστικό που σιγοψιθυρίζεταιαπ’ όλους, εκεί όπου σεργιανούν  τα βιβλία!… «Υπάρχουν βιβλία στις προθήκες της Βιβλιοθήκης που λαμπυρίζουν μ’ έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό. Βιβλία από Γρεβενιώτες συγγραφείς, που σέρνουν περίτεχνα το μολύβι στο χαρτί!….» Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Κλεαγέτη», του συμπατριώτη μας Νίκου Κατσώνη.

«Πόθος, όντε βουληθεί και θέλει να νικήσει,

γνώση δεν ει’ ουδέ δύναμη να τον-ε πολεμήσει».

                       Ερωτόκριτος του Βιντζέτζου Κορνάρου

Ένα κοινωνικό, με ιστορικές αναφορές, μυθιστόρημα, αφιερωμένο στον στοιχειωμένο έρωτα!….

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης, στις 7:30 το βράδυ, έγινε η παρουσίαση του όμορφου μυθιστορήματος «Κλεαγέτη» του Νίκου Κατσώνη. Την παρουσίαση  έκαναν ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Γρεβενών, Δημήτριος Βήλιος, και ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος, καθηγητής, μαθηματικός, Δόρτσιος Κωνσταντίνος. Οι φίλοι και οι πρώην συμμαθητές του συγγραφέα κατέκλεισαν όλες τις θέσεις του αναγνωστηρίου, μισή ώρα σχεδόν πριν από την έναρξη, πράγμα που φανερώνει την εκτίμηση και αγάπη τους για την προσωπικότητα  του συγγραφέα.  Ο Δημήτριος Βήλιος αναφέρθηκε στην πλοκή του μυθιστορήματος και με προσεγμένη προσέγγιση ανάδειξε τη λογοτεχνική του ροή, διαβάζοντας επιλεγμένα αποσπάσματα που πραγματικά συγκίνησαν το ακροατήριο. Ο Δόρτσιος Κωνσταντίνος έκανε μια βαθιά ενδοσκόπηση στην πλοκή και στον κόσμο του συγγραφέα επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ του ορθολογισμού και του συναισθήματος και τόνισε παράλληλα την συναισθηματική απόληξη της πλοκής. Η γενναιότητα και η αυταπάρνηση είναι πράξεις που ζυμώνονται, σίγουρα, όχι με την εγκεφαλική λειτουργία του ορθολογισμού, αλλά με την συναισθηματική λειτουργία του θυμικού, της καρδιάς!… Η προσέγγιση του καθηγητή καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους!…

Η λογοτεχνική συγγραφική δημιουργία βλασταίνει και ανθοφορεί ιδιαίτερα στις πλαγιές και στα εγκαταλειμμένα βοσκοτόπια της Λόχμης. Είναι η έκτη παρουσίαση που γίνεται στη Βιβλιοθήκη από συγγραφείς οι οποίοι προέρχονται από τον όμορφο οικισμό της Αμυγδαλιάς!… Μια συγγραφική δημιουργία που είναι εμποτισμένη από τη νοσταλγική μυρωδιά της πατρίδας  των φτωχών και δύσκολων παιδικών αναμνήσεων…

Με χρωματισμούς, λοιπόν, προς το μωβ των αναμνήσεων, της νοσταλγίας και των ενδόμυχων αναπολήσεων, που με την ευφάνταστη ερωτική πλοκή και εμπλοκή της Κρήτης των μύθων, όπως και των ιδιαίτερων αξιακών φορτίων της προηγούμενης εποχής, ο Νίκος Κατσώνης, εξυφαίνει ένα όμορφο ρομαντικό ανάγνωσμα! Ένα ανάγνωσμα όπου γίνεται η ενδοσκόπηση του αδολίευτου και ανέγγιχτου ερωτισμού, με το κοινωνικό ματογυάλι της προηγούμενης γενιάς και η αναπαράσταση του με τη θεατρική πιστότητα της τραγωδίας. Ένα ανάγνωσμα όπου τα θέλω υποτάσσονται στο πρέπει της λογικής και αυτό οδηγεί φυγόκεντρα, στον αποχωρισμό, στην απομάκρυνση. Σ’ ένα αποχωρισμό όμως, που αδυνατεί να κόψει το νήμα του κεντρομόλου έρωτα!… Όσο τεντώνεται το νήμα της απόστασης,  τόσο μεγαλώνει η δύναμη της έλξης. Μια ανεκπλήρωτη έλξη που αφήνει σοβαρά αποτυπώματα στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών!… Και με έναν επίλογο, που ταιριάζει με τα τραγούδια που είναι ριζωμένα στην ψυχοσύσταση των λαϊκών μας αφηγήσεων: «Κι αν δεν παρθήκαν ζωντανοί, παρθήκαν πεθαμένοι…», η πλοκή οδηγείται στην κάθαρση, και στην μετουσίωση του ερωτισμού σε άυλη επικοινωνία, που αντανακλάται από την μια μαρμαρόπλακα στην άλλη!.

«Το’ να μου χέρι στη φωτιά και τ’ άλλο στο μαχαίρι

γ-η θα καώ, γ-η θα σφαγώ, μα θα σε κάμω ταίρι..».

Ερωτόκριτος του Βιντζέτζου Κορνάρου.

«Κι εκεί στης γης τις μυρωδιές, στην παιχνιδιάρα σήψη
ο Έρωτας τον Θάνατο μπόρεσε να νικήσει…»
θα στιχουργήσει η Μουτσάκη Μαρία, μια νεότερη Κρητικοπούλα ποιήτρια στο ποίημα της «Του έρωτα και του θανάτου» μελοποιημένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Ο Νίκος Κατσώνης, τη μυθοπλαστική του εξιστόρηση  την κεντάει πάνω στον καμβά των πραγματικών γεγονότων ζωής, που βίωσε ο ίδιος στα παιδικά, στα μαθητικά, στα γυμνασιακά και στα φοιτητικά του χρόνια. Τα συνέδεσε με αριστοτεχνική λογοτεχνική ροή, ώστε το μυθιστόρημα να φαίνεται στο σύνολο του σαν πραγματικό, σαν αυτοβιογραφικό!… Κι εδώ είναι το μυστικό της επιτυχίας, να αναγνώθεις τη μυθοπλασία σαν πραγματικότητα!…  Από την ανάγνωση του αποκομίζεις φορτία με φιλοσοφικά απανθίσματα. Έμμεσες αναφορές στους κλασικούς μας φιλοσόφους, αλλά και στους φιλοσόφους της μετά- αναγεννησιακής Ευρώπης, όπως και αποστάγματα της λαϊκής μας σοφίας. Οι αναφορές του στον «Ερωτόκριτο» του Βιντζέτζου Κορνάρου ενσαρκώνουν τον έρωτα και οι αναφορές του στην «Κλεαγέτη», την κόρη της ιέρειας Ζηνόκλειας, τη γενναία υπερασπίστρια της Κρήτης από τους Βυζαντινούς ενσαρκώνουν τη γενναιότητα των αισθημάτων, που πάντα σχεδόν οδηγούν στη θυσία!…

Στον Τόπος μας, υπάρχουν συγγραφείς, και δεν αποτελεί πλέον μυστικό, που σέρνουν περίτεχνα το μολύβι στο χαρτί!… Και στις προθήκες της Βιβλιοθήκης υπάρχουν βιβλία που λαμπυρίζουν μ’ έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό!…

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι: Παπαλαμπρόπουλος Στέλιος, Σταύρος Χασπερίδης, Ταρλατζή Θεολογία, Κοπάνου Γεωργία και Προύφα Ευαγγελία.

Ζαγκανίκας Σίμος

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.