Οι ξηροί καρποί αποτελούν αληθινό θησαυρό για την υγεία, αφού μία χούφτα την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, καρδιοπάθειας και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Νορβηγίας, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 29 δημοσιευμένων μελετών με περισσότερους από 819.000 εθελοντές.
Περισσότεροι από 12.000 από αυτούς έπασχαν από στεφανιαία νόσο, πάνω από 9.000 είχαν εκδηλώσει εγκεφαλικό, τουλάχιστον 18.000 είχαν άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, και πάνω από 85.000 είχαν χάσει τη ζωή τους έως την ολοκλήρωση κάθε μελέτης ξεχωριστά.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 28 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα (περίπου μία χούφτα) μειώνουν κατά σχεδόν 30% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κατά 15% τον κίνδυνο καρκίνου και κατά 22% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία.
Μειώνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, λοιμώξεις και νεφρολογικά προβλήματα.
Στις μελέτες είχαν εξεταστεί κάθε είδους ξηροί καρποί, μεταξύ των οποίων φουντούκια, καρύδια και φιστίκια, ενώ παρότι υπήρχαν διαφορές στα οφέλη μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμών που εξετάστηκαν, σε όλες τις μελέτες διαπιστωνόταν μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης σοβαρών νοσημάτων.
Όπως λένε οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση BMC Medicine, αυτό που καθιστά τους ξηρούς καρπούς τόσο ωφέλιμους είναι η υψηλή θρεπτική αξία τους.
«Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά, που παρέχουν μόνο οφέλη στην υγεία», δήλωσε ο νορβηγός επιστήμονας δρ Dagfinn Aune, ερευνητής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του ICL.
Web Only