Η μπριζόλα στο μπάρμπεκιου ή στο τηγάνι θέλει τέχνη και κάποιους απαράβατους κανόνες. Σας προτείνω και ένα ιδιαίτερο πέστο για να την συνοδεύσετε.
Υλικά για το πέστο
- 1 φλυτζάνι γεμάτο μαϊντανό+λίγα φύλλα βασιλικού+λίγο κόλιανδρο φρέσκο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 10-15 φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- Λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 κουταλάκι μπούκοβο
- 2 κομματάκια παρμεζάνας
- 5 καρύδια
- Βάζετε όλα τα υλικά σε μπλέντερ. Στο τέλος το ελαιόλαδο.
Η μπριζόλα μας και τα 5 μυστικά της1. Αφήστε την να ξεκουραστεί
Αγοράστε μια παχιά, ποιοτική μπριζόλα μοσχάρι. Σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας, αλατίστε την και βάλτε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Ετσι, θα φύγουν όλα τα ίχνη νερού που πιθανότατα έχει. Βγάλτε την 40 λεπτά πριν το ψήσιμο, για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
2. Αλατίστε την
Μην αλατίζετε την μπριζόλα λίγο πριν την ψήσετε. Κι αυτό γιατί το αλάτι θα βγάλει τα υγρά του κρέατος χωρίς οι μύες να έχουν τον χρόνο να τα ξανααπορροφήσουν. Θα χάσετε, έτσι, τις περισσότερες γεύσεις. Αντίθετα, αν αλατίσετε την μπριζόλα 40 λεπτά πριν το ψήσιμο, τότε τα υγρά θα απορροφηθούν στο ψήσιμο και το αλάτι θα δώσει γεύση στο κρέας σας.
3. Το γύρισμα της μπριζόλας
Η μέθοδος είναι απλή. Αν τηγανίσετε τη μπριζόλα σας σε τηγάνι (κατάλληλο για κρέας) βάλτε το λάδι να κάψει καλά. Ρίξτε τη μπριζόλα να «αρπάξει» λίγο απ’έξω. Γυρίστε την κάθε 15 με 30 δευτερόλεπτα ώσπου να ψηθεί όσο θέλετε. Μόλις είναι έτοιμη και την βάλετε στο πιάτο, ρίξτε λίγο βούτυρο από πάνω.
4. Πάλι να ξεκουραστεί
Οταν ψηθεί η μπριζόλα, αφήστε την να ξεκουραστεί 5 λεπτά πριν την κόψετε. Βγάλτε με το μαχαίρι μερικές άκρες αν έχουν καεί.
5. Το κόψιμο
Ο τρόπος κοπής μιας μπριζόλας είναι σημαντικός. Κόψτε την αντίθετα με τις ίνες, θα είναι πιο μαλακή.
Κόψτε την, προσθέστε το πέστο σας και απολαύστε.