tsakalotos

Εγκρίθηκαν από το Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ωστόσο την ίδια ώρα μπήκαν στο τραπέζι νέα μέτρα, για να «κλειδώσει» το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και την προπαρασκευαστική εργασία του EWG, που θα υλοποιηθούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  •     Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 χρόνια
  •     Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
  •     Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα».

Τι ζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία πρέπει μάλιστα να περιληφθούν στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα οποία θα «κλειδώνουν» το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

«Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Eurogroup.

Ομως, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν στο EuroWorking Group, για να θεωρηθεί ότι έχει «κλειδώσει» το 3,5% θα πρέπει να έχει υπογραφή του ΔΝΤ. Κάτι που σημαίνει ότι θα μέτρα που θα ληφθούν λογικά θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι στον «αέρα» η διαφορά του 0,1-0,2%, για την οποία μιλούσε η Αθήνα ως διαφορά μόνο με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ούτε το ΔΝΤ είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018. Όμως, όπως προκύπτει τώρα, αν και δεν διευκρινίζεται πόσα μέτρα θέλουν, το ζήτημα είναι ότι τα επιθυμούν.

Τσίπρας: Αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση

«Σημαντική επιτυχία», και «ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του πρωθυπουργού με τις αποφάσεις, «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, και σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα».

Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, «Η κυβέρνηση κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα «να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

– Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη

– Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος.

ΝΔ: Η κυβέρνηση στο Eurogroup συμφώνησε νέα μέτρα και «κόφτη» -Εχει αποτύχει, είναι αναξιόπιστη

Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια σε πολύ δύσκολη πορεία, σχολίασε η ΝΔ, για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεσμεύθηκε για νέα επώδυνα μέτρα και επέκταση του «κόφτη», προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, που θα παραμείνουν υψηλοί για πολλά χρόνια.

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Η κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του “κόφτη”», συνεχίζει η ανακοίνωση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία. «Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική». Σε ό,τι αφορά το χρέος, η ΝΔ σημειώνει ότι τουλάχιστον υπήρξε συμφωνία για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας, έστω και με καθυστέρηση. «Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης», σημειώνει.

«Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θεοδωράκης: Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε Σταύρος Θεοδωράκης τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας (5/12).

«Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030.Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δις.Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», έγραψε στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού.

Αιχμές Τσακαλώτου για νέα μέτρα: Οχι σε νέες απαιτήσεις εκτός μνημονίου

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι πιο φιλόδοξα από ό,τι περιμέναμε τον Μάιο», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από το Eurogroup.

«Προχωρά η αξιολόγηση. Κλείσαμε το δημοσιονομικό κενό για το 2017, κλείνει και το 2018. Υπάρχουν 3-4 ζητήματα ανοιχτά, αλλά όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει πρόοδος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τόνισε ότι αυτά θα βοηθήσουν άμεσα την ελληνική οικονομία. «Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίσουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε όμως και αιχμές για τις απαιτήσεις για νέα μέτρα. «Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές, ανάμεσά τους και το ΔΝΤ, να μην διακινδυνεύσουν αυτή την πρόοδο με ενισχυμένη αβεβαιότητα», δήλωσε.

«Είναι ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν εντός του μνημονίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν πρέπει να υπάρχουν νέες απαιτήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψιν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα», τόνισε ακόμη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed