maximou-pappas-708_0

Η κυβέρνηση παίζει το πολιτικό παιχνίδι των πρόωρων εκλογών αν πιεστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ανώτατης κυβερνητικής πηγής.

Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή με πολύ καλή γνώση του πεδίου των διαπραγματεύσεων στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα και συνολική συμφωνία ως το τέλος του χρόνου.

Τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ: Μείωση αφορολογήτου και συντάξεων
Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα και συγκεκριμένα το Ταμείο ζητάει πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018  με μείωση αφορολογήτου και συντάξεων εάν δεν πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Τα μέτρα ύψους 4,2 δις προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι) που φθάνει στα 3,6 δισ. ευρώ συν τις επιπτώσεις από την ύφεση.

«Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις»

Η κυβέρνηση προειδοποιεί με εκλογές

Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί» αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΝΤ: Να νομοθετηθούν τώρα τα μέτρα, σε ισχύ μετά το 2018
Σημείωσε ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει μέτρα για το 2018. Οσον αφορά μετά το 2018, το Ταμείο αξιώνει πρόσθετα μέτρα, μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και μάλιστα εμπροσθοβαρώς.

Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε προκαταβολικά
«Εμείς δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε προκαταβολικά, δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία  για κάτι τέτοιο», προσέθεσε η ίδια κυβερνητική πηγή.  Παράλληλα μιλώντας για τον Πολ Τομσεν του ΔΝΤ η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «σίγουρα πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι υψηλές και το αφορολόγητο μεγάλο». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε όχι τώρα αλλά μετά από δυο χρόνια  μια ανακατονομή των κοινωνικών δαπανών.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση για τους Ευρωπαίους, ότι «αν συζητούσαμε μόνο μαζί τους θα είχαμε κλείσει τη συμφωνία εδώ και δύο εβδομάδες», προσθέτοντας ότι Μοσκοβισί και Γιούνκερ έχουν δώσει εγγυήσεις για τα εργασιακά.
Οσον αφορά στη συμφωνία, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η εντολή από το eurogroup είναι ότι το staff level agreement πρέπει να έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ.

Αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά για κλείσιμο της αξιολόγησης  
Η ελληνική  πλευρά πάντως ποντάρει στο ότι οι Ευρωπαίοι θα πουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει στο 95%΄και ότι το ΔΝΤ θα εκφράσει τις αντιρρήσεις του μεν, αλλά για να μην μπλοκάρει τη συζήτηση για το χρέος, θα ανάψει πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Πάντως, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα περιμένει ότι θα υπάρξει  μεγάλη συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για το staff level agreement  και παράλληλα για τα άλλα δυο, το χρέος και τα πλεονάσματα του 2018, ίσως σε μεταγενέστερο Eurogroup.

H ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέλει πολιτική συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, καθώς και ότι μπορεί να γίνει πολιτική συμωνία πριν τα Χριστούγεννα και νομοθετικές παρεμβάσεις μετά. Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει ξανά η Τρόικα στην Αθήνα. Σε ότι αφορά στον κόφτη η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η Αθήνα μπορεί να εξετάσει επέκταση το κόφτη αντί να πάρουμε τα μέτρα του ΔΝΤ αλλά το ΔΝΤ έχει απέχθεια στον κόφτη. «Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη δέσμευση, μέτρα δηλαδή εντός του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Για τα εργασιακά η ίδια πάντα κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι  γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή κανονική χώρα και να μην έχουμε κλαδικές συμβάσεις, τονίζοντας ότι «δεν θα πάμε πίσω από αυτό». Για το ενδεχόμενο να παραταθούν πολύ οι διαπραγμάτευσης η ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουν λύση και δεν παίζει το σενάριο για  έξι ή επτά μήνες συζητήσεων.

Για τα πλεονάσματα: «Δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για να μειωθούν»
Παραδέχτηκε, ακόμη, ότι για τα πλεονάσματα του 2019-2020 «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για να μειωθούν». «Μας προτάθηκε ως συμβιβασμός να μην νομοθετήσουμε τώρα πρόσθετα μέτρα αλλά να πάμε σε μια πολιτική συμφωνία ότι θα νομοθετήσουμε και είπαμε όχι. Δεν είναι σωστό, είναι δειλό», προσέθεσε.

«Εμείς δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε προκαταβολικά, δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία  για κάτι τέτοιο»

Αιχμές για τον Σόιμπλε 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν σαφείς αιχμές για τη στάση του Σόιμπλε αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεχώς σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις επιμένοντας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, σε βάθος δεκαετίας.

«Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με το ΔΝΤ για 2019-2020 γιατί θέλει μακροπρόθεσμους στόχους πλεονάσματα μετά το 2020 για να μπορεί να κάνει τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», προσέθεσε.  Ανέφερε, ωστόσο, ότι «οι αγορές διαμορφώνοντας το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 6,4% προεξοφλούν συμφωνία».

«Οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία» 
Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ δεν μπει τελικά στο πρόγραμμα εάν αυτό θα εκληφθεί ως αρνητικό σημάδι από τις αγορές, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε  ότι οι αγορές μπορεί να θεωρήσουν πιο ρεαλιστική τη συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί με τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρκούν για να καλύπτουμε το στόχο του 3,5%%.

Οι ίδιες πηγές όμως εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, κυρίως στη Γερμανία, θα ξαναγίνει συζήτηση για τα πλεονάσματα, αφού η διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα είναι κόντρα στην οικονομική λογική.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.