bgenopoylos

Σε ανακοπή καρδιάς οφείλεται ο θάνατος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ «σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03.30 το πρωί απεβίωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή».

Ποιός ήταν (Βιογραφικό)
O Aνδρέας Βγενόπουλος, γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 1953, είναι Έλληνας επιχειρηματίας και πρώην αθλητής του Παναθηναϊκού στην ξιφασκία. Απεβίωσε στις 5 Νοεμβρίου 2016 ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και συνεργάτες», ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην “Thenamaris Shipping”. Σήμερα είναι εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρι Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank.

Είναι εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

Σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν εκτελεστικός πρόεδρος του Marfin Investment Group, το οποίο μεταξύ άλλων ελέγχει το 89% της Vivartia(πρώην Δέλτα), Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, Goody’s, το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, την Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα Blue Star Ferries, το Hilton Cyprus, τη Singular Logic, κ.ά. Τη θέση του εκτελεστικού προέδρου την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008, αφήνοντας τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου που κατείχε έως τότε.[1]

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Έχει εμπλακεί αρκετές φορές σε αντιπαράθεση που μπορεί να χαρακτηριστεί δημόσια, και ξεφεύγει από τη στενά επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα[2][3][4]. Το 2008 είχε κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με την εμπλοκή του ομίλου Marfin στην πώληση του ΟΤΕκαι έχει κληθεί από διάφορους δημοσιογράφους να δώσει συνεντεύξεις.

Έχει στραφεί με αγωγές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, του Αλέξη Τσίπρα και της Ντόρας Μπακογιάννη.[4]

Μετά την ίδρυση της ΠΕΚ ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατηγορήθηκε από μία μερίδα φίλων του Παναθηναϊκού ότι χρησιμοποίησε προς όφελός του μία σκληροπυρηνική μερίδα των φιλάθλων ώστε να πιέσει την τότε ιδιοκτησία της ΠΑΕ να του επιτρέψει την είσοδο στην ομάδα. Την ίδια στιγμή, μία άλλη μερίδα φιλαθλων θεωρούσε τέτοιες απόψεις συντηρητικές και προερχόμενες από την οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία ήταν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, και πως οι εν λόγω αφορισμοί οδηγουσαν στη διατήρηση της άσχημης για τον σύλλογο κατάστασης. Παράλληλα, έμειναν στην ιστορία φράσεις όπως το «Είμαστε πιο ισχυροί απ’ τον Αμπράμοβιτς», μία φράση που τον στιγμάτισε. Εκείνη την εποχή (2008) και εν μέσω αγωνιστικών αποτυχιών και διοικητικής αστάθειας, ο Παναθηναϊκός έχασε για άλλη μια χρονιά το πρωτάθλημα, κατι που ευνόησε τα σχέδια της ΠΕΚ, τα οποία προέβλεπαν αλλαγή της σελίδας στα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Σε συνδυασμό με τη θέληση της πλατιάς μάζας των φίλων του Παναθηναϊκού, της οποίας η έκφραση κορυφώθηκε στις 13 Απριλίου 2008, όπου 30.000 φίλοι του συλλόγου ζήτησαν με συλλαλητήριο το οποίο έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας, την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ, τα σχέδια αυτά ευοδώθηκαν.

Αυτή η αλλαγή στα δρώμενα του συλλόγου οδήγησε στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδος το 2010 για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια αποτυχιών. Τον Ιανουάριο του 2011 και εν μέσω διαφωνιών με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Βαρδινογιάννη, σχετικά με τη λειτουργία του συλλόγου, ο Βγενόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το ελληνικό ποδόσφαιρο με την αιτιολογία ότι είναι ένας χώρος που πλέον δεν τον εκφράζει, δημιουργώντας έτσι ανάμεικτα συναισθήματα στους φίλους του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 και μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της οικογένειας Βαρδινογιάννη να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, επανεμφανίστηκε παρουσιάζοντας νέο πλάνο ενασχόλησης του με την ομάδα.[5][6]

Μετά το συμβάν της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin – Egnatia στην οδό Σταδίου 23, που συνόδευσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα την άνοιξη του 2010 ο Ανδρέας Βγενόπουλος επισκέφτηκε το υποκατάστημα (ως εκπρόσωπος της τράπεζας) λίγες ώρες μετά τον εμπρησμό και δέχτηκε αποδοκιμασίες από το παρευρισκόμενο πλήθος.[7] Στις 18 Μαΐου 2010 ο Βγενόπουλος (απαντώντας στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ που έριχνε ευθύνες στην διοίκηση της τράπεζας[8]) έστειλε επιστολή προς τους εργαζόμενους της Marfin, αρνούμενος ότι πίεσε εργαζόμενους να εργαστούν σε ημέρα απεργίας και αναφέροντας ότι το κατάστημα της Σταδίου που κάηκε δεν θα επαναλειτουργήσει. Στην επιστολή, επίσης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα είχε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα ασφαλείας (πυρανίχνευση, έξοδο κινδύνου, ενισχυμένα τζάμια κλπ).[9]

el.wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed