benez708_0

Σε ένα παντοπωλείο στο ανατολικό Καράκας, ο  Humberto Gonzalez βάζει στη ζυγαριά ένα κομμάτι τυρί και από την άλλη ένα πάκο χαρτονομίσματα  bolivar.

Η ισοτιμία έχει καταρρεύσει και για κάθε πώληση χρειάζεται τόσο πολλά χαρτονομίσματα που δεν τα μετράει πια, τα ζυγίζει.
«Είναι θλιβερό», λέει ο Gonzalez στο Bloomberg. «Σε αυτό το σημείο, το τυρί έχει μεγαλύτερη αξία».

Σε μια χώρα που δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία, υπάρχει μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: σε ορισμένα καταστήματα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα.

Χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που άλλος τρόπος υπολογισμού δεν υπάρχει. «Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg ένας αναλυτής.

«Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει.

(Η φωτογραφία είναι του Bloomberg από το Καράκας)

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός του 2016 θα κλείσει κάπου μεταξύ 200% και 1.500%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ήδη ζητήσει -με διακριτικό τρόπο- από εταιρείες να τυπώσουν νέα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα: των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 bolivar.

Επειδή μάλιστα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να τυπωθούν, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις: να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα…

Τα μετρητά είναι το παν στη χώρα. Τόσο απαραίτητα, που ακόμα και τα ΑΤΜ δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν.

Ο 25χρονος φούρναρης Μπρέμερ Ροντρίγκες περιγράφει και ένα άλλο πρόβλημα. Τα τσουβάλια με χρήματα που «ζυγίζει» καθημερινά για τις αγορές των πελατών του, πιάνουν χώρο. Συνήθως τα κρύβει στο γραφείο του μέχρι να πάει στην τράπεζα.

Και όταν βγαίνει στο δρόμο με όλο αυτό το «εμπόρευμα», όλοι τον κοιτούν περίεργα: «Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ» λέει στο Bloomberg.

H New York Times δημοσιεύουν, επίσης, σχετικό άρθρο με την παρακάτω φωτογραφία και λεζάντα:

«Κλέψατε τράπεζα; Οχι, τόσο κοστίζει ο καφές μου»!

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.