%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b1%cf%83

Αναπόφευκτο φαντάζει το αδιέξοδο στη συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής ο Βύρων Πολύδωρας και το κατηγορηματικό «όχι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ολα ξεκίνησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Μάλιστα, ο κ. Πολύδωρας είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στο Μέγαρο Μαξίμου, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Λίγη ώρα μετά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν δέχονται ο πρώην βουλευτής της ΝΔ να αναλάβει επικεφαλής του ΕΣΡ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ που προβλέπει το Σύνταγμα.

Και όλα αυτά ενώ είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας (στις 5 μ.μ.) η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 4/5 για την επιλογή του νέου προέδρου του ΕΣΡ. Συνεπώς, φαντάζει απίθανο να να προκύψει αυτή η πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Διάσκεψης, οπότε για μία ακόμη φορά δεν θα υπάρξει συγκρότηση του ΕΣΡ.

Διάταξη για κατάργηση του επίμαχου άρθρου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα θα κατατεθεί διάταξη, η οποία θα καταργεί το άρθρο του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. «Ολες οι αρμοδιότητες, καθώς και του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι δηλώσεις Πολύδωρα

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι προϋπόθεση για την εμπλοκή του είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ανάμεσα στις οποίες είναι και η διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. «Θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος του Συμβουλίου ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μία θέση ευθύνης», δήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας. «Αυτές τις ώρες, όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή είναι υποχρεωμένοι να δράσουν», τόνισε.

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ακόμη ότι είπε στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής ότι το κύριο σημείο για τη συνταγματική συμμόρφωση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, κάτι που έγινε δεκτό όπως είπε. «Εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Για τις λεπτομέρειες πρέπει να δούμε και την απόφαση του ΣτΕ», τόνισε. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να μιλάμε για κατάργηση του νόμου Παππά, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «μου είναι αδιάφορο».

Παππάς: Να πέσουν οι τόνοι

«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο Ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόταση της κυβέρνησης να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας. Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι «η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια».

Και συνέχιζε: «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά. Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

Στο ίδιο μήκος κυμάτος ήταν και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της, ότι θα συμβάλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή -και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου- επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Και συνέχιζε: «Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος, που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”. Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ».

Ποτάμι: Δεν συναινούμε στον ευτελισμό

«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», ανέφερε ανακοίνωση του Ποταμιού, με τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει τα δικά του σχόλια μέσω Twitter.

«Όταν ξεκινάς με Καμμένο είναι λογικό να τελειώνεις με Πολύδωρα. Η ελπίδα…το ‘βαλε στα πόδια», «Αύριο τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Σήμερα 60 χρόνια πίσω, όπως λέει και ο σοφός #arkas», έγραψε χαφρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: Δεν συμμετέχουμε στα παζάρια

Θέση στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως λέει, για τις τηλεοπτικές άδειες πήρε το ΚΚΕ. «Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε “μητέρα των μαχών” της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή» ανέφερε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Ενωση Κεντρώων: Πίσω όλος ο νόμος Παππά

Από την πλευρά της, η Ενωση Κεντρώων κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει πίσω σε ολόκληρο, το γνωστό νόμο Παππά», προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση νέου ΕΣΡ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση, μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη η ΝΔ να συναινέσει.

«Το πίσω σε ένα ή δυο άρθρα δεν έχει αντίκρισμα, γιατί βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την αντιπολίτευση» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων και σημειώνει πως το όνομα του προέδρου του ΕΣΡ έχει μικρή αξία και πως το σημαντικό είναι να υπάρξει πολιτική συναίνεσης για σύσταση ΕΣΡ.

Καμμένος: Στηρίζουμε Πολύδωρα

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Δημοκρατία η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής. Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει ανάμεσα στην ψυχή του καραμανλισμού, στον Βύρωνα Πολύδωρα ή στους θιασώτες του Παττακού και στους βιβλιοπώλες των ρατσιστικών και αντισημιτικών βιβλίων που έχει επιλέξει σήμερα ως αντιπρόεδρο και στελέχη του» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Είναι η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει με ποιους θα είναι» καταλήγει στη δήλωσή του ο Π. Καμμένος.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.