«Ελευθέρια Γρεβενών 2016»

ζαγκανικασΕμείς, ως Τόπος, είμαστε ευτυχής Τόπος, γιατί χωρίς κανένα τίμημα έτσι απλά και σεμνά, με την αγάπη στα Γρεβενά και τη

στοιχειωμένη υποχρέωση, έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της ιστοριογνωσίας 1500 περίπου σελίδες της Τοπικής μας Ιστορίας.

Η πόλη αναθυμάται τα γεγονότα, τα πολιτικά και πολεμικά συμβάντα, που έφεραν τη ρόδινη ημέρα της Λευτεριάς της, μέσα από την ολοκλήρωση της γραπτής της Ιστορίας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης «Ελευθέρια Γρεβενών 2016» έγινε η Βιβλιοπαρουσίαση του Γ΄ τόμου, του τρίτομου έργου «Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών» του Απόστολου Παπαδημητρίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, ο Δήμος Γρεβενών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών μας επιφύλαξαν μια εκδήλωση ανάκαμψης στη μνήμη όλων εκείνων των ιστορικών γεγονότων που επικρατούσαν στην πόλη των Γρεβενών και στον Τόπο πριν την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, στις 7:00 μμ, στις 13ης Οκτωβρίου 2016. Ημέρα επετειακή της απελευθέρωσης, 13 Οκτωβρίου 1912.

Για τον Γ΄ τόμο των «Σελίδων Ιστορίας των Γρεβενών» μίλησαν οι Ζαγκανίκας Σίμος διευθυντής της Βιβλιοθήκης Γρεβενών και ο Δόρτσιος Κωνσταντίνος μαθηματικός και πρώην Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών, σεβασμιότατος, κ. κ. Δαυίδ, εμπνευστής και συνδιοργανωτής, μαζί με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Πόλεως Γρεβενών, κύριο Πουρνάρα Στέργιο, της Εκδήλωσης Μνήμης «Ελευθέρια Γρεβενών 2016», στον προλογικό του χαιρετισμό τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή έχει διττό χαρακτήρα «τη μνήμη και την ευχαριστία» ήτοι να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα που μας απελευθέρωσαν και να ευχαριστήσουμε το Θεό, που χάρισε τη Λευτεριά».

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο εκδότης «Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας» Αντώνης Παπαβασιλείου.

Ανασύρθηκαν από το χωνευτήρι της Λήθης, αποσπασματικές προφορικές αφηγήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των παππούδων μας και περιγραφές για την ημέρα της απελευθέρωσης. Και από τις σκονισμένες, ανήλιαγες προθήκες των μοναστηριών, σκόρπιες, σημειώσεις στο περιστύλιο των εκκλησιαστικών βιβλίων, για να γίνουν η γραπτή, η «ομηρεύουσα φωνή», ήτοι η φωνή που καθίσταται όμηρος του γραπτού λόγου για να εξασφαλιστεί η ιστορική παρακαταθήκη από τις επισφαλείς αλλοιώσεις που τις επιφυλάσσει η απώλεια της μνήμης με την πάροδο των χρόνων!…

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του θα δούμε τους τσαρουχοφόρους παππούδες μας πρωταγωνιστές των σκληρών συνθηκών που επικρατούσαν τότε στον τόπο μας. Σκληρές συνθήκες γεμάτες βία, αδικία, εκατόμβες από αίματα. Ανυπολόγιστη, χωρίς βάρος η ίδια η ζωή, εξευτελισμοί. Μια ζωή χωρίς κανόνες και νόμους. Μια ζωή άναρχη και απρόοπτη. Αυτές οι συνθήκες διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους και την πολιτισμική τους συμπεριφορά, ήτοι, η ανάγκη αυτοσυντήρησης και επιβίωσης κάτω από την καταθλιπτική πίεση του Οθωμανικού κράτους. Αυτές οι συνθήκες διαμόρφωσαν τον ραγιά των οικισμών και των παραγωγικών τόπων, όπως η σκιώδης τσιμεντόπλακα, που κρύβει τον ήλιο από τον ανά- βλαστημένο σπόρο και τρέπει στην κύφωση και την παράκαμψη το νέο βλαστό. Αυτές οι συνθήκες διαμόρφωσαν και τον ανυπόταχτο, τον αναρχικό που ζει στα βουνά και τα δάση, όπως το ευθυτενές κυπαρίσσι στις κορυφές της Πίνδου και η χοντροκόκαλη βελανιδιά στις δρυοδασωμένες πλαγιές των Χασίων

Στα Γρεβενά που οι δύσκολες ιστορικές συνθήκες, με τον κεφαλικό φόρο και τις ληστείες έφερναν πάντα το λαό σε έξοδο με καταφύγιο στα βουνά!… Εκεί έκανε τις κολιγιές του, οργάνωνε τους νταϊφάδες του, έχτιζε την κοινωνικότητα του και έμπαινε στον μακρόσυρτο χορό της λευτεριάς. Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  συνυφασμένες από το ίδιο στημόνι διαμορφώνουν τις συνθήκες   ώστε όλοι οι βλαστοί να είναι ισιόκορμοι.

Η πολιτική προσεταιρισμού των Ευρωπαϊκών τότε μεγάλων δυνάμεων όπως και η Ρουμανική προπαγάνδα της εδαφικής επέκτασης δεν βρήκαν παρά ελάχιστες ευεπίφορες συνειδήσεις, για να καρποφορήσουν.

Σάββατο, 13η του Οκτώβρη του 2012, ήταν, από την τεκμηρίωση του ερευνητή, όταν μπήκαν στην πόλη των Γρεβενών, ασύνταχτα, αντάρτες Κρητικοί και Γρεβενιώτες αντάρτες από τα γύρω υψώματα. Η είσοδός τους, ανάγκασε τον Μπεκήρ Αγά να εγκαταλείψει την πόλη και να οχυρωθεί στη γενέτειρά του, στο Τσούρχλι. Στα Γρεβενά ρόδισε μια άλλη ήμερα χωρίς την Τουρκική φρουρά και τον βάρβαρο Μπεκήρ Αγά. Τα Γρεβενά, ανέπνευσαν για πρώτη φορά, μετά από πεντακόσια είκοσι χρόνια σκλαβιάς, τον άνεμο της Λευτεριάς!..

Η γνώση της τοπικής Ιστορίας λειτουργεί ως αναβλύζων ποταμός που αρδεύει την τοπική συνείδηση και καλλιεργεί την αγάπη  για την ιδιαίτερη πατρίδα.

Στους σφοδρούς ανέμους της Παγκοσμιοποίησης, στο τσουνάμι των «πολυεθνικών» συμφερόντων χρειάζεται να αντιπαρατάξουμε τη μικρή κοινωνική μας συλλογικότητα. Να ανασύρουμε την στέγη στην μικρή μας  κοινότητα .Και στην επίπλαστη επίκληση των ανοικτών αγορών και των αναβαθμισμένων οικονομικά ανταγωνισμών, να αντιπαραθέσουμε τον προοδευτικό, βαθιά δημοκρατικό μας πατριωτισμό!…

Όταν οι πολίτες είναι ενεργοί και αγαπούν τον Τόπο τους, τότε ο  Τόπος τους δημιουργεί και ανυψώνεται! Έρχεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων όλων των άλλων. Γίνεται Τόπος ελκυστικός και Τόπος που ζει στο παρόν αφήνοντας σοβαρά αποτυπώματα στη μνήμη και σοβαρές παρακαταθήκες για τη νέα γενιά όπως και σοβαρά εχέγγυα για το μέλλον.

Ευχαριστούμε τον ακάματο εργάτη και ερευνητή, τον σεμνό δημιουργό και οραματιστή, τον αγαπητό φίλο, Απόστολό Παπαδημητρίου και όλους τους συντελεστές που μας επιφύλαξαν την αποψινή, ιστορική, μυσταγωγία για την ιστορία του Τόπου μας

Σίμος Ζαγκανίκας

   Δείτε και: Grevena TV ||Γρεβενά: Παρουσίαση του βιβλίου ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΜΟΣ Γ΄ του Απόστολου Παπαδημητρίου (εικόνες + video)

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed